Legfrissebb hírek

2017.06.22. 

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe éjféltől

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. június 22. (csütörtök) 00:00 órától június 26. (hétfő) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

2017.03.30. 

Lezárul az OTH és a Norvég Alap együttműködésében zajló "A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása” elnevezésű projekt

Végéhez közeledik az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala által a védőnők munkafeltételeinek javítása érdekében indított HU12-0001-PP1-2016 azonosítószámú projekt. „A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása” című 12 hónapos projekt a Norvég Alap támogatásával valósult meg összesen 794.648.900 Ft ráfordítással.

2017.03.22. 

Feloldották a makói kórház járványügyi zárlatát

Szerda reggel nyolc órakor feloldották a makói kórház járványügyi zárlatát - jelentette be a helyettes országos tisztifőorvos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.


2017.03.22. 

Víz Világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 2010-ben alapvető emberi joggá nyilvánította a biztonságos és tiszta ivóvízellátáshoz való hozzáférést.

2017.03.17. 

Tizenöt esetben igazolták a kanyarót, 52-re emelkedett a gyanús esetek száma

Ötvenkettőre emelkedett a kanyarógyanús esetek száma az országban, és közülük 15 esetben igazolták is a betegséget - számolt be az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

2017.03.16. 

Információk Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazók és az érintett területeken tartózkodók számára

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlásával egybehangzóan azt javasoljuk valamennyi külföldi utazásra készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek, hogy utazás előtt tájékozódjanak, érintett-e a célország Zika-vírus-járvánnyal. A várandós nők halasszák el nem alapvető fontosságú,Zika-vírus-cirulációval érintett országokba tervezett utazásukat, ahol a vírus intenzíven terjed és fontolják meg azon területekre tervezett, nem alapvető fontosságú utazásuk elhalasztását is, ahol szórványos megbetegedéseket észleltek (lásd 1. sz.táblázat).  (Az aktuális járványügyi helyzetről az ÁNTSZ illetve az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhatók a legutóbb közzétett információk.) Amennyiben mégis sor kerül a fertőzött területen való tartózkodásra, fordítsanak kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére.


2017.03.08. 

OEK-főigazgató: újabb megbetegedést észleltek

Újabb kórházi dolgozó kapta el a kanyarót, így már 13 kanyarógyanús esetről tudnak a hatóságok - hangzott el az M1 szerda reggeli műsorában.

2017.03.07. 

Balog: országossá teszik a vastagbélszűrési programot

Idén ősztől országossá terjesztik a vastagbélszűrési programot, az uniós és magyar forrásból megvalósuló szűrésekre 6,57 milliárd forint áll rendelkezésre - jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden, Budapesten.

2017.03.07. 

A szűrővizsgálatok szerepe kulcsfontosságú a népbetegségek visszaszorításában

Magyarországon a daganatos betegségek felelősek az összes halálozás negyedéért. A helyzet javításának kulcsa a megfelelő módon és időben elvégzett szűrővizsgálat. A kormány és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hosszú évek óta elkötelezett a közfinanszírozásból szervezett szűrővizsgálatok hatékonyságának javítása mellett, kiemelten a daganatos betegségek megelőzésének, kockázatának csökkentése érdekében. Ennek újabb állomása a 2016 márciusában indított projekt, amelynek egyik legfontosabb küldetése a vastagbélszűrés országos kiterjesztése az 50-70 éves férfiak és nők csoportjára.

2017.03.06. 

OEK-főigazgató: nincs veszélyben a lakosság a kanyarómegbetegedések miatt

Magyarország járványügyi helyzete stabil, a lakosság a Makón észlelt kanyarómegbetegedések miatt nincs veszélyben - mondta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.