Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Lakossági panaszok, tiltólistás összetevők

2013.03.25. Nyomtatás
A nem megbízható forrásból beszerzett étrend-kiegészítők károsak lehetnek az egészségre

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz az elmúlt időszakban több olyan lakossági panasz is érkezett, melyekben egyes étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos problémákat jeleztek a vásárlók. A termékek közös jellemzője, hogy azokat külföldön bejegyzett honlapokról lehet megrendelni, forgalmazásukat – a hazai szabályokat megkerülve – nem jelentették be. Előfordul az is, hogy egy-egy termék olyan összetevőt tartalmaz, amelyet kifejezetten tilos felhasználni az Európai Unió területén.

Magyarországon – az Európai uniós szabályoknak megfelelően – az étrend-kiegészítő készítményeket legkésőbb a termék első forgalomba hozatalakor az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézeténél (OÉTI) kötelező bejelenteni. A bejelentést követően az OÉTI az étrend-kiegészítő készítményt nyilvántartásba veszi, valamint a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg a bejelentő által rendelkezésére bocsájtott dokumentumok alapján az adott készítmény tudományos értékelését is elvégzi. Fontos kiemelni, hogy nincs szó engedélyezésről, engedély kiadásáról. Az OÉTI az adott termék legfontosabb azonosító adatait, és ún. notifikációs számát feltüntető igazolást állít ki, melyet a bejelentő részére továbbít, valamint a bejelentett készítményekről a honlapján listát vezet.

A bejelentett étrend-kiegészítő készítmények hatósági ellenőrzését – több más hatósággal együtt – a megyei/fővárosi kormányhivatalok járási/kerületi intézetei végzik. Ugyanakkor az egészségügyi hatóságnak nincs jogszabályi lehetősége arra, hogy külföldi honlapokról megrendelhető termékekkel kapcsolatban eljárjon. Ezzel együtt az elmúlt időszakban több lakossági panasz is érkezett az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz olyan – például gyors fogyást ígérő (Fogyókúra Forte, Weight Loss, Raspberry Ketone Forte) – termékekkel kapcsolatban, amelyeket az OÉTI-hez nem jelentettek be, azokat a fent részletezett folyamatot megkerülve külföldi internetes oldalakon keresztül hozzák forgalomba.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a nem ellenőrzött forrásból beszerzett, ismeretlen eredetű és összetételű „csodaszerek” közegészségügyi kockázatát nem lehet megítélni, így azok veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. A készítményeket gyakran olyan weblapokon hirdetik, ahol a forgalmazóra vonatkozó információkat nem tüntetik fel, a weblap üzemeltetője sokszor egy harmadik országban van bejegyezve, ezért hatáskör és illetékesség hiányában az egészségügyi hatóságnak nem áll módjában eljárást lefolytatni a forgalmazóval szemben.

További problémát jelent, ha egy termékről tudható, hogy az tiltott összetevőt tartalmaz, melyek közül visszatérő problémát okoz például a Hoodia gordonii növényi komponens. Internetes weblapokon hozzáférhető a Hoodia p57 megnevezésű, gyors fogyást ígérő étrend-kiegészítő készítmény. Ezt ugyan a forgalmazó bejelentette az OÉTI-hez, de a dokumentáció értékelése során megállapították, hogy összetevői között megtalálható a Hoodia gordonii, amely az Európai Unióban új élelmiszernek tekintendő, közösségi szintű engedélyezés hiányában a fogyasztók egészségét veszélyeztetheti, emiatt nem forgalmazható.

Felhívjuk a vásárlók figyelmét, hogy saját egészségük védelme érdekében kerüljék az olyan étrend-kiegészítőket, amelyek bizonytalan forrásból származnak. Gyanakodjanak, ha az internetes oldalon hirdetett készítmény előállítóját, illetve magyarországi forgalmazóját, bejelentőjét nem lehet nyomon követni, ha a hirdető neve, székhelye, a kapcsolattartásra, elérhetőségre vonatkozó adatok (pl. e-mail cím) egyértelműen nem azonosíthatók. Felhívjuk továbbá a lakosság figyelmét, hogy csak biztosan azonosítható forrásból származó, magyar nyelvű címkével ellátott terméket vásároljanak.

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek folyamatosan figyelemmel kísérik a forgalomba kerülő étrend-kiegészítő készítményeket, illetve különleges táplálkozási célú élelmiszereket, gyanú esetén megteszik a szükséges intézkedéseket. Az idén ún. munkatervi feladatként a népegészségügyi szakigazgatási szervek kiemelten ellenőrzik ezt a területet. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal útmutatása alapján több ütemben veszik górcső alá az étrend-kiegészítő készítményeket, így például a potencianövelőket, fogyást ígérő termékeket, továbbá az ezek forgalmazásával foglalkozó üzleteket.

Az étrend-kiegészítőkről további információk találhatók
az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapján:

általános információk: http://www.oeti.hu/?m1id=1&m2id=124
bejelentett étrend-kiegészítők listája: http://www.oeti.hu/download/etrendabc.pdf
alkalmazásra nem javasolt gyógynövények listája:
http://www.oeti.hu/?m1id=1&m2id=54

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem?
Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik – Mi az igazság?
http://www.oeti.hu/download/etrend-kiegeszitok_es_hatoanyagaik_nyomtatvany.pdf

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály
Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály