Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Tiltott étrend-kiegészőket kerestek a közegészségügyi felügyelők

2013.04.02. Nyomtatás
Az ellenőrzési akció során közel 900 egységet kerestek fel

Országosan összehangolt akció keretében keresték a közegészségügyi felügyelők azokat az étrend-kiegészítő készítményeket, amelyek forgalmazását az egészségügyi hatóság korábban megtiltotta. Az úgynevezett utóellenőrzést az Országos Tisztifőorvosi Hivatal rendelte el, ennek során 864 helyszíni hatósági ellenőrzést végeztek el a járási hivatalok népegészségügyi intézeteinek munkatársai.

Az elmúlt évben, illetve 2013 első két hónapjában közel 60 darab étrend-kiegészítő készítmény forgalmazását tiltotta meg az egészségügyi hatóság. A termékeket magyarországi székhellyel rendelkező élelmiszer-vállalkozások – a szabályoknak megfelelően – még a forgalomba hozatal előtt, illetve legkésőbb a forgalomba hozatal napján bejelentették az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél. A kitiltások ennek megfelelően két fő csoportba sorolhatók. Az első esetben a készítmények még nem kerültek a polcokra, a kitiltó határozat a megelőzést szolgálta. Ennél ritkábban azonban előfordult az is, hogy egy-egy adott termék már eljutott az üzletekbe, ezért nem csak a további forgalmazást tiltották meg, hanem az étrend-kiegészítők visszagyűjtéséről is rendelkezni kellett.

Az étrend-kiegészítő készítmény piacról történő kivonásának oka lehet, ha megállapítást nyer, hogy az veszélyezteti a fogyasztó egészségét. Így például ún. új élelmiszer szerepel az összetevők között, amelyet Európai uniós szinten nem engedélyeztek; gyógyszer-hatóanyagot tartalmaz; összetétele alapján közegészségügyi kockázata nem megítélhető. Fontos kiemelni, hogy a gyártó/forgalmazó kötelessége és felelőssége, hogy csak olyan készítményt árusítson, amely megfelel valamennyi élelmiszer-forgalmazásra vonatkozó hazai és közösségi jogszabálynak.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2013. március 18. és 22. között országos utóellenőrzési akciót rendelt el, hogy megvizsgálják: valóban leszedték-e a polcokról azokat a termékeket, amelyek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Emellett arra is figyeltek, hogy az üzletekben ne lehessen olyan termék, amelyek forgalmazását korábban megtiltották. A járási (fővárosi/kerületi) kormányhivatalok népegészségügyi intézeteinek munkatársai összesen 864 darab helyszíni hatósági ellenőrzést folytattak le, többek között kereskedelmi egységeket, bioboltokat, drogériákat, gyógyszertárakat kerestek fel. Az elmúlt időszakban kitiltott közel 60 készítmény közül 2 féle étrend-kiegészítő szabálytalan forgalmazásával találkoztak az egységekben. Ezeket az interneten is árulták. A felügyelők további 3 kitiltott termék internetes forgalmazásáról is tudomást szereztek, melyekkel kapcsolatban jelenleg az eljárásra illetékes hatóság megkeresése, a készítmények egyértelmű beazonosítása zajlik. Az akcióellenőrzés során feltárt szabálytalanságokkal összefüggő eljárások folyamatban vannak.

A számok azt mutatják, hogy az ellenőrzések magas számához képest az étrend-kiegészítőket árusító üzletekben viszonylag kis számban találtak szabálytalanságot a közegészségügyi felügyelők. Ezzel szemben a tapasztalatok tükrében elmondható, hogy az interneten keresztül, bizonytalan, vagy egyáltalán nem azonosítható forrásból beszerzett készítmények esetében már közel sem ilyen kedvező helyezet. Ezért az ÁNTSZ ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy saját egészségük védelme érdekében csak biztosan azonosítható forrásból származó, magyar nyelvű címkével ellátott terméket vásároljanak.

További információk korábbi közleményünkben:

https://www.antsz.hu/hir1/20130325-etrend-kiegeszitok.html

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály