Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Kevesebb helyen kell elrendelni kötelező tüdőszűrést

2013.05.22. Nyomtatás
A szűrővizsgálatok szerepe kulcsfontosságú a népbetegségek visszaszorításában

Kötelező tüdőszűrést rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az adatok azt mutatják: a kötelező tüdőszűrés meghosszabbítására Budapesten, illetve az agglomerációban, továbbá a Csongrád megyei Kisteleken nem lesz szükség, és hasonló a helyzet Hajdú-Bihar valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben is. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a megyei tisztifőorvosok ott rendelnek el kötelező tüdőszűrést a 30 éves és annál idősebb lakosság számára, ahol az új megbetegedések száma százezer főre vetítve meghaladja a 25-öt.

Az elmúlt években egyre kisebb területen kellett elrendelni kötelező tüdőszűrést hazánkban. 2012-ben már csak Budapesten, illetve 18 környező településen, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben szerveztek vizsgálatokat. Csongrád megyében egyetlen településen, Kisteleken küldtek tüdőszűrésre szóló meghívót a 30 évesnél idősebb állampolgároknak. Az egy évre szóló határozatok ezekben a hetekben jártak, illetve járnak le. Hosszabbításra eddig egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt szükség: a 2013. május 13.-án kiadott határozat ez év december 31-ig érvényes. Hajdú-Bihar megyében a tüdőszűrést elrendelő (a teljes megyére vonatkozó), 2012 májusában kiadott határozat visszavonásig érvényes, ott jelenleg elemzik a megbetegedési adatokat, ennek alapján kerülhet majd sor a kötelező tüdőszűrés esetleges megszüntetésére.

Az új megbetegedések alacsony száma indokolja a hazai kötelező tüdőszűrési rendszer átalakítását. A területi alapon elrendelt tömeges szűrések helyét jövő évtől a rizikócsoportok célzott vizsgálata veszi át. Így kiemelt figyelmet kapnak a hajléktalanok, a HIV-pozitívak, a büntetés-végrehajtásban dolgozók, az elítéltek és egyes egészségügyi dolgozók.

A kötelező tüdőszűrés rendszere, az évtizedeken át tartó kitartó munka, a lakosság egészségtudatos, fegyelmezett magatartása segített visszaszorítani az egykor népbetegségnek számító tuberkulózist Magyarországon. Ez is bizonyítja, hogy a szűrővizsgálatoknak kulcsszerepe van a betegségmegelőzésben. Ennek jegyében jelenleg is zajlik a szervezett lakossági szűrővizsgálatok rendszerének megújítása, hogy a méhnyakrák és a vastagbélrák megbetegedések számának csökkentésében is hasonló sikert érjünk el.

Felhívjuk az érintett lakosság figyelmét, hogy vegyenek részt azokon a szervezett lakossági szűréseken, amelyekre meghívót kapnak, legyen szó tüdő-, méhnyak-, vastagbél- vagy emlőszűrésről. Fontos kiemelni, hogy a behívó alapján végzett vizsgálatok ingyenesek, éljenek tehát a betegségmegelőzés egyik leghatékonyabb eszközével!

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály