Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Árvíz a Dunán: zavartalan a gyógyszerellátás a veszélyeztetett településeken

2013.06.07. Nyomtatás

Ha szükséges, a mentésben részt vevő hatóságok segítenek eljuttatni a gyógyszereket a vízzel körbezárt településekre – erről telefonon egyeztetettek a gyógyszer nagykereskedők az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, majd tájékoztatták az országos tisztifőgyógyszerészt. A megyei tisztifőgyógyszerészek, illetve a népegészségügyi szakigazgatási szervek arra kérték az árvízzel fenyegetetett településeken működő gyógyszertárakat, hogy a szokásosnál nagyobb készletet rendeljenek láz- és fájdalomcsillapítókból, a szív-érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekből, valamint a gyakrabban keresett inzulin készítményekből is. A gyógyszerellátás folyamatos az országban.

A megyei tisztifőgyógyszerészek körlevélben, illetve telefonon megkeresték a gyógyszertárvezetőket, kiemelten kezelve a Duna által veszélyeztetett megyéket. Kérték a gyógyszerellátáshoz szükséges biztonságos gyógyszerkészlet biztosítását, továbbá azt is, hogy a gyógyszertárat érintő bármilyen rendkívüli eseményt haladéktalanul jelentsenek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) Gyógyszerészeti Főosztálya felé. A gyógyszer nagykereskedők (telefonon egyeztetve) minden megrendelést azonnal teljesítenek, amennyiben nem tudnak bejutni valamelyik településre, a mentésben résztvevő hatóságok segítségét kérik.

Az OTH jelenleg kb. négyezer adag gamma-globulinnal rendelkezik, amely a hepatitis A fertőzés megelőzésére szolgál. Egy esetleges megbetegedés esetén elsősorban a beteg környezetében lévőket kell ellátni. Szükség esetén az oltóanyagok a központi raktárból 24 órán belül eljutnak az érintettekhez. Fontos kiemelni, hogy a jelenlegi járványügyi helyzet az akut felhasználást nem indokolja.

Az Országos Epidemiológia Központ egy multifunkciós mobil fertőtlenítő géppel rendelkezik, amely elsősorban zárt terek kezelésére alkalmas, szükség esetén bevethető.

Az ÁNTSZ ismételten hangsúlyozza, hogy árvíz idején kiemelten kell figyelni az általános higiénés szabályok fokozott betartására. Fontos a rendszeres, szappanos kézmosás és/vagy a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata, különösen evés, adott esetben cigarettázás előtt. Soha ne nyúljunk piszkos kézzel a szemünkhöz, a szánkhoz. A sebeket minél előbb, megfelelően el kell látni, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzésveszélyt. Különösen fontos mindez a védekezésben részvevőknél!

Az esetleges kitelepítésre felkészülve a veszélyeztetett lakosoknak célszerű sürgősségi csomagot összeállítaniuk. A váltóruházat és a tisztálkodási szerek mellett nem szabad megfeledkezni az állandóan szedett gyógyszerekről, a csecsemőknek tápszerről, ruházatról, pelenkáról. Ez a csomag szükség esetén azonnal magunkkal vihető.

Az árvízzel összefüggő közegészségügyi intézkedések meghozatala a megyei tisztifőorvosok, illetve a helyi védelmi bizottságok feladata. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ehhez a munkához minden lehetséges információt és segítséget megad. A megyei tisztifőorvosok, a védelmi bizottságok, valamint a társszervek megkereséseit soron kívül kezeljük, ezzel is segítve a rendkívüli helyzet adta feladatok hatékony végrehajtását. Célunk, hogy az egészségügyi ellátórendszer működése a körülmények ellenére is zavartalan maradhasson, az állampolgárok egészségét megóvjuk.

További hasznos információk:
https://www.antsz.hu/felso_menu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/antsz_sajtokozlemenyek/aktualis_ar_es_belviz

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyszerészeti Főosztály
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály