Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Árvíz a Dunán: Nyugat-Magyarországon a kármentesítésre, a folyó alsó szakaszai mentén az árhullám tetőzésére készülnek a népegészségügyi szervek

2013.06.10. Nyomtatás

A dunai árvízzel érintett megyék népegészségügyi szakigazgatási szerveinél, illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban összesen 160 szakember vesz részt a rendkívüli árhullám adta feladatok megoldásában.

A Szigetközben, illetve Győr térségében problémát okoz, hogy a szennyvízcsatornák telítődtek, a szennyvíz több helyen túlcsordul. A helyzet megoldásához a katasztrófavédelmi erők nyújtanak segítséget. A visszaáramló szennyvíz a Pest megyei Dunabogdányban is megoldandó feladatot jelent, ez körülbelül 100-120 főt érint. A vezetékes ivóvíz az érintett házakban rendelkezésre áll, részükre (valamint a védekezésben részt vevőknek) lajtos kocsi által szolgáltatott folyóvizet és kézfertőtlenítéshez hypót is biztosítanak. A Szentendrei-sziget térségében a háziorvosi ellátás, illetve az ügyelet átszervezése vált szükségessé, ez Tahitótfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor, Visegrád, Dunabogdány és Leányfalu településeket érinti.

A vizsgálati eredmények szerint a fővárosban továbbra sem okozott minőség romlást a vezetékes ivóvízellátásban a dunai árvíz, Budapesten a csapvíz biztonsággal fogyasztható. Ugyanakkor Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn továbbra is érvényes a korlátozás, a vezetékes ivóvíz csak forralás után alkalmas emberi fogyasztásra, a településeken zacskós vizet is osztanak.

Bács-Kiskun megyében a Duna kistérségi vízmű kútjainak (Tass) védőterületét az árvíz elöntötte, mivel a nyári gát szintjét elérte az árhullám. A vízmű kútjai kiemeltek, ezért a víz a kútaknába nem folyt be, de erre az eshetőségre is felkészültek. A vízellátás biztonságos, a vízmű nagyobb dózisú fertőtlenítést végez a vízbiztonság érdekében.

A védekezésben résztvevőktől kaptuk a jelzést, hogy közülük többen is kullancscsípéssel találkoztak. Az ÁNTSZ ezért kéri a védekezésben résztvevőket, hogy a munka végeztével vizsgálják át a bőrfelületet, tartsanak ún. kullancsvizitet.

Az ÁNTSZ továbbra is mindenkit kér az általános higiénés szabályok fokozott betartására. A védvonalakon dolgozók figyelmét külön is felhívjuk arra, hogy a munkavégzés során felhevült testet a megáradt folyó vizével hűsíteni tilos! A víz fertőző források közvetítője lehet, a kézről szájon át, illetve a nyálkahártyákon keresztül (pl. szemet megdörzsölve) nagyon könnyen kerülhetnek olyan kórokozók a szervezetbe, amelyek bél- és gyomorrendszeri panaszokat okozhatnak. A szülők számára különösen fontos, hogy gyermekeiket ne engedjék az árvízzel elöntött sekély részeken a vízben játszani, pancsolni.

További hasznos információk:
https://www.antsz.hu/felso_menu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/antsz_sajtokozlemenyek/aktualis_ar_es_belviz

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály