Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Az otthoni használatra tervezett gumimedencék használata az óvodákban közegészségügyi kockázatot jelent

2013.07.11. Nyomtatás

Az áruházakban vásárolt felfújható, vagy keményfalú medencéknek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által kiadott alkalmazási engedéllyel kell rendelkezniük. Ezek a medencék általában kizárólag otthoni, családi alkalmazásra kerülnek engedélyezésre, műszaki kialakításuk közcélú felhasználásra alkalmatlan.

A közfürdők létesítéséről és működéséről szóló rendelet értelmében 2006. december 31. óta csak olyan közfürdő létesíthető, üzemeltethető, amelynek medencéit vízforgató berendezéssel szerelték fel. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) néhány – elsősorban a gyógymedencékre vonatkozó – kivételtől eltekintve nem adhat felmentést a vízforgató berendezések létesítése alól. A közegészségügyi hatóság természetesen minden esetben megköveteli aközfürdők létesítésére, fenntartására, üzemeltetésére és a víz minőségére vonatkozó részletes szakmai előírások betartását.

A hatályos jogszabályok szerint a medencés közfürdőkben a vízzel közvetlenül érintkező anyagoknak, termékeknek és a víz kezelésére alkalmazni kívánt technológiáknak OTH alkalmazási engedéllyel kell rendelkezniük.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal felhívja a figyelmet, hogy a nyári melegben a felfújható, illetve keményfalú medencék használata az óvodákban közegészségügyi kockázatot jelent, ugyanis a nyári melegben, valamint az óvodai létszámból adódóan könnyen alakulhatnak ki fertőzések. Azért is fontos ezt hangsúlyozni, mert egy olyan csoportról van szó, amelyik életkoránál fogva érzékeny a fertőzésekre. Ha a közegészségügyi felügyelők az említett rossz gyakorlattal találkoznak, akkor felhívják a figyelmet a veszélyekre, az intézmény vezetőjét, illetve az óvónőket figyelmeztetik. Azonban hamis az az interneten több helyen megjelent információ, amely szerint emiatt egy Baranya megyei óvónőt százezer forintra büntettek volna meg.

A nyári melegben is van lehetőség a felfrissülésre. Az óvodákban is ajánljuk az akár napi többszöri langyos vízzel történő zuhanyzást, illetve az úgynevezett párakapuk alkalmazását. Szintén fontos, hogy a gyerekek a legmelegebb déli órákban ne tartózkodjanak a tűző napon.

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály