Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Egész Európában hiány van sárgaláz elleni vakcinából – hazánkban megoldott az oltás

2013.12.05. Nyomtatás
Az Afrikába és Dél-Amerikába utazóktól kérik, hogy előzetesen érdeklődjenek az oltóközpontokban

Időszakos hiánnyal kell számolni sárgaláz elleni oltóanyagból Európa szerte. A probléma azokat érinti, akik egyes afrikai, illetve dél-amerikai országokba szeretnének utazni. Magyarországon ez a betegség nem fordul elő. Az ÁNTSZ az oltóanyag hiányt belső átszervezéssel áthidalja, így aki igényli, megkaphatja a vakcinát, de ehhez előzetesen telefonon be kell jelentkezni, lehetőség szerint néhány héttel az utazás előtt. A védettség az oltás beadását követően 10 nap múlva alakul ki.

A sárgaláz okozója egy vírus, amelyet szúnyogok terjesztenek Dél-Amerika és Afrika trópusi területein. Néhány napos lappangás után lázzal, izomfájdalommal, sárgasággal, veseelváltozással, esetleg vérzéses szövődményekkel járó betegség, amely körülbelül 10%-ban halálozással végződik, azonban védőoltással megelőzhető. Az oltóanyag élő, gyengített vírust tartalmaz, hatásossága közel 100 százalékos. A védettséget egyetlen oltás biztosítja, amely a beadástól számított 10 nap múlva alakul ki és 10 évig biztosít védelmet.

A sárgaláz elleni oltóanyagból időszakos hiány alakult ki Európában, ami Magyarországot is érinti. Ez azért is problémát okoz, mert az afrikai, dél-amerikai utazások szezonja most kezdődik: az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Oltóközpontjában például ebben az időszakban hetente 30-40 ember jelentkezik sárgaláz elleni védőoltásra.

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek vidéki oltópontjai közül már csak Kaposváron, Székesfehérváron, Miskolcon és Nyíregyházán van sárgaláz elleni vakcina. Budapesten azonban az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (BFKH NSZSZ) Nemzetközi Oltóhelye folyamatosan biztosítja a védőoltást. Ehhez azonban előzetesen be kell jelentkezni, így aki sárgaláz által veszélyeztetett területre utazik, előzetesen telefonon érdeklődjön, hogy hol kaphatja meg az oltást.

A következő országok csak akkor engedélyezik a beutazást, ha a sárgaláz elleni védőoltás beadását az utazó igazolni tudja: Angola, Benin, Burkina-Faso, Burundi, Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Kongó, Elefántcsontpart, Kongói Demokratikus Köztársaság. Francia Guyana, Gabon, Ghána, Bissau-Guinea, Libéria, Mali, Niger, Ruanda, Sao Tomé és Principe, Sierra Leone, Tanzánia, Togo.

A következő országok ugyan nem kérik a sárgaláz oltás igazolását, de az ország bizonyos területei fertőzöttek: Bolívia, Ecuador, Etiópia, Gambia, Guinea, Guyana, Kenya, Kolumbia, Mauritánia, Nigéria, Panama, Paraguay, Peru, Szenegál, Szomália, Szudán, Suriname, Trinidad és Tobago, Uganda, Venezuela.

Vannak olyan országok is, ahol a betegség nem fordul elő, de a betegség terjedésének a feltételei adottak, emiatt sárgalázzal fertőzött országból beutazva kérik az igazolást. A valós kockázat megítélésében és az oltás szükségességében az orvosi konzultáció nyújt segítséget.

OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont: 06 1 476 1364
BFKH NSZSZ Oltóhely:
06 1 465 38 09

További információk az OEK honlapján, az „Utazás és egészség” menüpontban:
http://www.oek.hu/oek.web?nid=325&pid=1

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala