Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Nemdohányzók védelme: újabb két hetes akcióellenőrzés ért véget

2013.12.11. Nyomtatás
A közösségi közlekedési eszközöket és a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeket kiemelten vizsgálták

Országszerte kiemelten vizsgálták a szórakoztató és vendéglátó-ipari egységeket, valamint a közösségi közlekedési eszközöket a tisztiorvosok és a közegészségügyi felügyelők 2013. november 21. és december 5. között. Az akcióellenőrzés időszakában közel 1600 egységet kerestek fel, a kiszabott bírságok összege várhatóan meghaladja a 400 ezer forintot.

A most lezajlott kéthetes akcióellenőrzés célja ugyanaz volt, mint az elmúlt év hasonló időszakában végrehajtott vizsgálatoknak. A hűvösebb időjárás beköszöntével a szabadtéri vendéglátóhelyek, teraszok fokozatosan bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartása mellett is rá lehetett gyújtani. Ezért rendelt el idén is országos ellenőrzési akciót az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

A tisztiorvosok, illetve a közegészségügyi felügyelők a két hetes akcióellenőrzés keretében 1583 egységet kerestek fel, ebből 273-at munkaidőn túl. Általános tapasztalatként elmondható, hogy a vizsgálatok során az állampolgárok továbbra is együttműködőek a hatósággal, a dohányzást érintő korlátozásokat betartják. Hatósági intézkedésre 7 esetben volt szükség. Egy alkalommal közösségi közlekedési eszközön találkoztak szabálysértővel, akit 20 ezer forintra büntettek meg. A többi szabálytalanságot a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben tapasztalták, ezek miatt várhatóan 410 ezer forint bírság kiszabására kerül sor. Volt, ahol a tiltás ellenére dohányzó vendég miatt kellett intézkedni, de az is előfordult, hogy az üzemeltető nem tartotta be a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012. január 1-én életbe lépett módosítása minden közforgalmú intézményből száműzte a dohányfüstöt. Az azóta eltelt időszakban elvégzett ellenőrzések száma már meghaladja a 100 ezret, a kiszabott bírságok összege pedig a 22 millió forintot.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala