Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A fertőzések megelőzésének legegyszerűbb eszköze a kórházban is a kézmosás

2014.05.05. Nyomtatás
Kézhigiénés Világnap 2014

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések világszerte több százmillió pácienst érintenek évente. Az ilyen típusú fertőzések túlnyomó többsége a szennyezett kéz közvetítésével terjed egyik betegről a másikra, ezért a helyes és megfelelő gyakorisággal végzett kézfertőtlenítés az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének elsődleges, bizonyítottan hatásos, egyszerű és költséghatékony módja.

Az egészségügyi ellátással összefüggésben Európában és ezzel együtt hazánkban is az antibiotikum rezisztencia jelenti a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot: világszerte egyre gyakrabban fordulnak elő a különböző gyógyszereknek ellenálló baktériumok. Az ilyen kórokozók kialakulásában a helytelen illetve túlzott antibiotikum alkalmazás játszik szerepet. Egy esetleges fertőzés megelőzésében, illetve a terjedés megfékezésében a helyes kézhigiénés gyakorlatnak van kiemelt szerepe.

Magyarország európai viszonylatban is érzékeny járványügyi megfigyelő rendszert működtet, ami hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekről értesüljünk, ellene tenni tudjunk. Az adatokból kiderül, hogy 2012. január 1. és december 31. között több mint 2.800 beteget ápoltak kórházban olyan fertőzés miatt, amit multirezisztens kórokozó okozott. A multirezisztens kórokozókkal összefüggésbe hozható fertőzések hasonló – vagy akár súlyosabb – problémát jelentenek az Európai Unió többi tagállamában is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben kampányt indított „Ments életeket: Moss kezet!” címmel, azóta minden évben május 5-én szervezik meg a Kézhigiénés Világnapot. Az idei világnap kiemelten foglalkozik a helyes kézhigiénés gyakorlat szerepével az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok terjedésének megakadályozásában. A programhoz hazánk is csatlakozott. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal folyamatosan közzéteszi, terjeszti és oktatja a WHO által rendelkezésre bocsájtott szakmai anyagokat. A Kézhigiénés Világnap alkalmából évente tudományos ülést is tartanak Magyarországon.

Bár a program elsősorban az egészségügyi ellátásban dolgozókat célozza, fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a fertőzések megelőzéséért a lakossági is sokat tehet. Így például ha kórházba megy valaki beteglátogatóba, minden esetben mosson alaposan kezet. A helyes kézhigiénés gyakorlat alkalmazásával pedig maguk a betegek is hozzájárulhatnak az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések visszaszorításához.

További információk:

Kézhigiéne – lakossági tájékoztató: https://www.antsz.hu/data/cms43622/Kezmosas_lakossagnak.pdf
Fertőtlenítő kézmosás: https://www.antsz.hu/data/cms25647/Fertotlenito_kezmosas_20110223.pdf
Alkoholos kézbedörzsölés: https://www.antsz.hu/data/cms25645/Alkoholos_kezbedorzsoles_20110223.pdf
A kézhigiéne 5 momentuma: https://www.antsz.hu/data/cms25644/A_kezhigiene_5_momentuma_20110223.pdf
WHO (angol): http://www.who.int/gpsc/5may/EN_PSP_GPSC1_5May_2014/en/

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala