Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Tájékoztató a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltóanyagokról

2014.05.12. Nyomtatás
Átmenetileg csak az egyik oltóanyag elérhető

A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás specifikus megelőzési lehetősége a védőoltás alkalmazása. Az inaktivált vírustartalmú vakcinák az állandóan, rendszeresen, vagy átmenetileg endémiás területeken tartózkodók védelmére szolgálnak. Az oltásokat (az első két adagot mindenképpen) a kullancsok tavaszi aktivitása (a várható expozíció) előtt, azaz télen, fertőzésveszély-mentes időszakban kell elvégezni vagy megkezdeni.

Magyarországon két oltóanyag rendelkezik forgalombahozatali engedéllyel: az Encepur, és az FSME-IMMUN gyermek és felnőtt kiszerelésben. Jelenleg csak az egyik készítmény érhető el az országban, mivel a másik oltóanyagból hiány alakult ki. Ezt a gyártó hivatalosan bejelentette a Országos Gyógyszerészeti Intézetnek. A termékhiány miatt előfordulhat, hogy az oltási sorozat megszakad.

A kullancsencephalitis vírus természetéből következően egy részlegesen oltott, nem kellő immunitással rendelkező személynél a kialakult megbetegedés lefolyása igen súlyos lehet.

Fentiek értelmében azok számára, akik olyan oltóanyaggal kezdték meg az oltási sorozatot, amely jelenleg átmeneti termékhiány miatt nem elérhető, szakmailag javasolható egyazon oltási sorozatban és az esedékes emlékeztető oltásoknál is a másik, immunológiailag azonos hatású, gyógyszertárban ugyancsak orvosi rendelvényre beszerezhető oltóanyag alkalmazása (az életkori sajátosságok figyelembe vételével).

  1. Az Encepur Junior 1 éves kortól betöltött 11 évesek, míg az Encepur Adult a 12 éves és idősebb személyek oltására ajánlott. Az alapimmunizálás 3 oltásból áll.

„A” séma: Az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell beadni a 2. oltást (a 2. adag előre hozható és beadható 2 héttel az 1. oltás után) és az ezt követő 9-12 hónap múlva a harmadikat

„B” séma: Amennyiben gyors védettség kialakítása szükséges, akkor a 2. oltást az elsőt követő 7. napon, a 3.-at pedig az oltás megkezdését követő 21. napon lehet beadni. A 4. oltás 12-18 hónap múlva esedékes (1.sz. táblázat).

A védettség legkorábban a második oltást követő 14 nap múlva alakul ki. A védettség fenntartása érdekében az alapimmunizálás után az első emlékeztető oltás beadására három év múlva van szükség, ezt követően 49 éves korig ötévenként kell emlékeztető oltást adni, 49 éves kor felett az emlékeztető oltások beadása háromévenként esedékes. Immunszuppresszív kezelés alatt, továbbá veleszületett, vagy szerzett immundeficiencia esetén az oltás hatásossága korlátozott, vagy kérdéses.

1. sz. táblázat – Encepur oltások sémái

Oltások

"A" séma

"B" séma

1. oltás

0. nap

0. nap

2. oltás

(2 hét) 1-3 hónap múlva

7 nap múlva

3. oltás

9-12 hónappal a 2. oltás után

21 nap múlva

4. oltás

12-18 hónap múlva

"A" séma = általános
"B" séma = gyorsított

  1. Az FSME-IMMUN Junior az 1-15 évesek, míg az FSME-IMMUN felnőtteknek a 16 évesek és idősebbek számára ajánlott oltóanyag. A védettség kialakításához 3 oltásra van szükség.

„A séma”: Az első oltást követően a másodikat az első után 1-3 hónappal, a 3. oltást a második oltás után 5-12 hónap múlva szükséges beadni.

„B séma”: Amennyiben gyors védelem kialakítása szükséges, abban az esetben a 2. oltás az első után 14 nappal adandó, a 3. oltást a második oltás után 5-12 hónap múlva szükséges beadni.

„C” séma”: Ha az oltandó személy immunkompetenciája csökkent vagy nem megfelelő, abban az esetben a 2. oltást követő 4-6 hét múlva egy újabb oltást kell adni. A következő oltás intervalluma változatlan, 5-12 hónappal az utolsó (2/a.) oltás után. 70 évesnél idősebbek oltása esetén ugyanez az oltási séma javasolt (2.sz.táblázat).

A hosszantartó védettség biztosítása érdekében 60 éves korig az első emlékeztető oltást a 3. adag után nem több, mint 3 évvel kell beadni, a következőket 3-5 évente. 60 év felettieknek mindig 3 évente ajánlott az emlékeztető oltások beadása.

Az 1. oltás előtt vagy az azt követő 2 héten belül történt kullancscsípés esetén az FSME egyetlen dózisától nem várható, hogy a betegség kialakulását megakadályozza. Ezen esetekben és korábban nem immunizáltak esetében ajánlott 4 hetet várni az első vagy második adag beadásával.

2. sz. táblázat – FSME-IMMUN oltások sémái

Oltások

"A" séma

"B" séma

"C" séma

1. oltás

0. nap

0. nap

0. nap

2. oltás

1-3 hónap múlva

14. nap

1-3 hónap múlva

2./a oltás

4-6 héttel a 2. oltás után

3. oltás

5-12 hónappal a 2. (vagy 2./a) oltás után

"A" séma = általános
"B" séma = gyorsított
"C" séma = immunszupprimált, vagy idős személyek

Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala