Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A labdarúgó világbajnokságra indul? Ezt kell tudniuk a Brazíliába készülőknek!

2014.05.14. Nyomtatás
Az Országos Epidemiológiai Központ tanácsai utazóknak

Az év egyik legnagyobb sporteseménye a brazíliai labdarúgó világbajnokság, mely 2014. június 12. és július 13. között, 12 helyszínen kerül megrendezésre. Az utazók felkészítésekor – az ország járványügyi helyzetén kívül – figyelembe kell venni a tömeges eseményekkel járó további kockázatot. Az alábbi tájékoztató, mindezeket a szempontokat tartalmazza.

Brazíliában előforduló betegségek:

Sárgaláz: szúnyog által terjesztett megbetegedés, az ország jelentős hányada fertőzőtt

Megelőzés: védőoltással (legalább 2 héttel a tervezett indulás előtt). A sárgaláz elleni oltást és annak igazolását kérheti a fogadó ország a beutazáskor, ha az utazó 90 napon belül sárgalázzal érintett területen járt! Részletes információ található angol nyelven az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján: http://www.who.int/topics/yellow_fever/en/.

Hepatitis A: étellel, vízzel és kontakt úton terjedő fertőző májgyulladás

Megelőzés: védőoltással (legalább 2 héttel a tervezett indulás előtt). Fontos figyelni arra, hogy csak jól átsült vagy átfőtt, melegen tálalt ételeket fogyasszunk. Javasolt a palackozott víz használata (fogmosáshoz is).

Hepatitis B: orvosi beavatkozással, illetve szexuális úton terjedő fertőző májgyulladás

Megelőzés: védőoltással (legalább 6 héttel a tervezett indulás előtt, 2 oltás szükséges 1 hónap különbséggel). Fontos a biztonságos szex (óvszer használata), a közös tű, illetve fecskendő használatának kerülése (pl. tetoválás).

Tetanusz: földdel szennyezett bőrsérülésen keresztül terjed

Megelőzés: emlékeztető tetanuszoltással, ha az előző oltás 10 évnél régebben történt. Tekintettel a WHO járványos gyermekbénulásra vonatkozó felhívására a védőoltást kombinált oltóanyaggal javasolt elvégezni, amely védelmet biztosít a poliomyelitis ellen is.

Meningococcus meningitis (fertőző agyhártyagyulladás): tömegrendezvényeken a cseppfertőzéssel terjedő betegségek járványosan fordulhatnak elő.

Megelőzés: 4 komponensű meningococcus elleni oltással.

Kanyaró: cseppfertőzéssel terjedő betegség

Megelőzés: védőoltással (legalább 2 héttel a tervezett indulás előtt).

Malária: szúnyog által terjesztett megbetegedés

A malária megelőzéséről konzultáljon szakemberrel (háziorvos, szakorvos), mert megfelelő malária elleni védelemben kell részesülnie (szúnyogriasztó, malária elleni tabletta).

Dengue-láz: szúnyog által terjesztett megbetegedés, főleg tengerparti területeken

Megelőzés: szúnyogriasztó alkalmazásával.

Hasmenés: a leggyakrabban előforduló bakteriális vagy vírusos betegség

Megelőzés: figyelni kell arra, hogy csak megfelelően átsütött, átfőtt ételeket fogyasszunk. A nyers zöldségeket, gyümölcsöket alaposan meg kell mosni, illetve lehetőség szerint meghámozni. Ajánlott a palackozott víz fogyasztása, a jégkocka mellőzése, továbbá a rendszeres kézmosás, a fertőtlenítő kéztörlő, gél használata.

Szexuális úton terjedő betegségek

Megelőzés: alkalmi szexuális kontaktusok elkerülése, óvszer használata.

Egyéb tanácsok:

  • A zajártalom elkerülésére javasolt füldugót használni a mérkőzések alatt, mely a halláskárosító erős zajt és az ennek következtében kialakuló pszichés és idegrendszeri tüneteket is megelőzi.
  • Előfordulhatnak rablótámadások. Éjszaka, a kihalt utcákon, magányosan közlekedő turisták gyakori célpontjai a rablóknak. Autóval sem tanácsos éjszaka közlekedni. Az előforduló tiltakozó megmozdulások, zavargások miatt kerülni kell az utcai tüntetéseket.
  • Az erős napsütés okozta UVA/UVB hatást legalább 30-as faktorú fényvédővel, napszemüveggel, kalappal, megfelelő ruházat viselésével lehet csökkenteni.
  • A túlhevülés és a kiszáradás napi 2-3 liter (palackozott) víz fogyasztásával elkerülhető.

Egy-egy betegséggel kapcsolatban részletesebb információ található az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, az „Utazás és egészség” oldalakon, a http://www.oek.hu/oek.web?to=11nid=209pid=1lang=hun címen.

· Mi legyen az egészségügyi csomagban

· Gyakorlati tanácsok kóbor állatok harapásának elkerülésére

· Veszettség

· Étellel - itallal terjedő betegségek

· A repülőutazás veszélyei - a mélyvénás trombózis

· Szexuális úton terjedő betegségek: „Veszélyes útirománc”

· Dengue-láz

Már a kiutazás előtt érdemes figyelemmel kísérni a térségre vonatkozó időjárásjelentéseket. Brazília nemzeti meteorológiai szolgálatának honlapja: www.inmet.gov.br. Az utazók számára szintén fontos, hogy csak megfelelő utasbiztosítás birtokában induljanak el.

Az utazás előtti konzultációhoz és a szükséges védőoltások beadatásához az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja is segítséget nyújt,  hétfőtől csütörtökig 9 és 14 óra között, pénteken 9 és 11 óra között. Az Oltóközpontban minden oltóanyag rendelkezésre áll. Sárgaláz elleni oltásra szerdán és csütörtökön van lehetőség, melyhez előzetes időpont egyeztetés szükséges a 06 (1) 476 1364 telefonszámon.

Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala