Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Utazás és egészség: kezdődik a szezon, mire figyeljenek a külföldre utazók?

2014.06.03. Nyomtatás
15 éves az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja

Évente átlagosan 8-10 ezer embernek adnak utazás előtt tanácsot és összesen 12-13 ezer oltást adnak be az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában. Az intézmény júniusban ünnepli megalapításának 15. évfordulóját. A több nyelven beszélő, kiemelkedő szakmai tudással rendelkező orvos-asszisztens csapat másfél évtizeddel ezelőtt állt össze, nemzetközi színvonalú szolgáltatást biztosítva az utazóknak. Az idei évre jellemző, hogy a központ munkatársait gyakran kérdezik a közel-keleti koronavírus (MERS) fertőzésről, valamint a Guineában és Sierra Leonéban zajló Ebola járványról, emellett a Labdarúgó Világbajnokság kapcsán a Brazíliába való utazásról is többen érdeklődnek.

Az utazók számára gyakran jelentenek erőpróbát az országok közötti kulturális, higiénés, etikai és gazdasági különbségek. Nem csak az egészségi problémák – mint pl. a gyomor-bél panaszok, a láz és a fertőzések – elkerülése fontos. Előzetesen tájékozódni kell a célországra jellemző szokásokról, kultúráról, életmódról és politikai helyzetről.

A magyarok által legszívesebben látogatott dél-európai turisztikai célpontok esetében az egyik legfontosabb tényező a hasmenés, a balesetek, az UVA/UVB sugárzás, a leégés és a tengeri csalánozók csípésének elkerülése. Érdemes palackozott vagy forralt vizet inni és különösen figyelni a fertőtlenítésre. Emellett tanácsos olyan gyógyszereket magunkkal vinni, amelyek segíthetnek a tüneti kezelésben, ha szükséges.

Jellemző, hogy egyre többen utaznak különböző egzotikus nyaralóhelyekre. Ilyen esetekben különösen fontos lehet az előzetes orvosi konzultáció. Az utazók felkészítésével foglalkozó szakemberek naprakész információval rendelkeznek a világ más tájairól jelentett új és régi fertőző betegségekről. Ismerik a védőoltások alkalmazásával kapcsolatos javaslatokat, a nem fertőző betegségek megelőzési módjait. Emellett készülnek az aktuális nemzetközi eseményekre is.

Jelenleg a Brazíliában június 12-én kezdődő Labdarúgó Világbajnokság ad ilyen munkát. Jelentős szervezési feladatot kellett megoldani, hogy folyamatosan biztosítani tudják a sárgaláz elleni védőoltást. A vakcinához ugyanis hónapok óta nehéz hozzáférni, miközben a rendezvény több helyszíne is sárgalázzal érintett területeken található. A szúnyogok által terjesztett Dengue-láz, az étellel-vízzel átvihető kórokozók, a cseppfertőzéssel terjedő vírusos és bakteriális fertőzések megelőzése mellett, a hosszú repülőút kockázatára, az állatharapások elkerülésére és a személyes biztonság fontosságára is felhívják a figyelmet.

2013. óta változott a poliomyelitis (járványos gyermekbénulás) helyzete a világban. Olyan országokban is előfordul a vad vírus, ahol már évek óta nem volt jelen. 10 országban mutatható ki a vírus cirkulációja, melyek közül Izraelbe és Etiópiába rendszeresen szerveznek turista utakat, míg Afganisztánt, Irakot, Kamerunt és Nigériát általában munkavállalás vagy üzleti út kapcsán keresik fel a magyar utazók. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata alapján, aki gyermekkorában szabályosan több alkalommal kapott gyermekbénulás elleni oltást, annak 12 hónapnál nem régebbi emlékeztető oltással kell rendelkeznie, ha az említett államokba utazik. Ennek hiányában, ha 4 hétnél hosszabb ideig tartózkodik Szíriában, Pakisztánban vagy Kamerunban, az ország elhagyása előtt oltásra kötelezik.

Külföldi utazás előtt további információkért érdemes felkeresni
az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjának honlapját a http://www.oek.hu/oek.web?to=11nid=209pid=1lang=hun címen.

Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala