Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal csatlakozik a Központi Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszerhez (EFER)

2014.12.04. Nyomtatás

2014. november 28-án lezárul az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) „Az internetes bankkártyás fizetés VPOS használatának kialakítása az OTH-ban” című, EKOP-2.A.3-2013-2013-0001 azonosítószámú projektje, melynek eredményeként a hatósági eljárások esetében elérhetővé válik az elektronikus fizetés. Az elektronikus fizetés csökkenti az ügyintézési időt, javítja a szolgáltatások színvonalát és hozzájárul a közigazgatás költséghatékony és ügyfélbarát működéséhez. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Elektronikus Közigazgatási Operatív Program EKOP-2.A.3, „Központi elektronikus fizetési és elszámolási rendszerhez való kapcsolódás (EFER projekt)” című konstrukció keretében 39,74 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott..

Az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER) egy olyan központi elektronikus fizetési szolgáltatási és elszámolási rendszer, melynek segítségével az ügyfelek a közigazgatási ügyek kapcsán felmerülő fizetési kötelezettségeiket elektronikus ügyintézés során bankkártya, illetve internetbank, a személyes megjelenéssel járó ügyintézés során pedig bankkártya segítségével is teljesíthetik. Az elektronikus fizetés mellett az eddigi befizetési lehetőségek is megmaradnak a jövőben.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az idén februárban indult projekt keretében csatlakozott az EFER rendszerhez. A projekt célul tűzte ki többek között az egyes közigazgatási eljárások és a pénzügyi tranzakciók egyértelmű megfeleltetését, a díjak pontos, késedelem nélküli beszedését, a visszaélési, csalási lehetőségek minimalizálását, a díjelszámolások visszakereshetőségének biztosítását, valamint konzisztens, naprakész analitikus adatok biztosítását elemzésekhez, döntés-előkészítéshez.

Az EFER-be integrált elektronikus fizetési lehetőségek használatával és az általa biztosított elszámoló funkció igénybe vételével az OTH szolgáltatás eredményessége, hatékonysága és költségvetési átláthatóságanövekszik.A projekt eredményeként megvalósult közigazgatási online ügyintézéshez kapcsolódó elektronikus fizetési szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az egy ügyhöz tartozó, de különböző jogosultaknak történő befizetés egy tranzakcióval valósuljon meg.  Ez érezhetően csökkenti a tranzakciók számát és költségeit.

Az EFER által biztosított elszámoló funkció igénybevételével bővülnek a hatósági ellenőrzési lehetőségek, valamint kevesebb időt kell majd az állampolgároknak és a gazdálkodó szervezeteknek az ügyintézéssel eltölteniük, összességében pedig csökkennek az adminisztratív terhek és javul a szolgáltatások színvonala.