Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Hogyan fertőtlenítsünk? Tanácsok az ár- és belvíz alól felszabaduló helységek lakói számára

2010.06.12. Nyomtatás

2010. június 12.

Kézfertőtlenítéshez fertőtlenítő oldat készítése: vízben literenként két tabletta Neomagnol tabletta feloldása, plusz egy evőkanál ecet hozzáadása. A kezet 1 percig tartsuk benne! Az oldat 4 óráig használható! Kézfertőtlenítéshez bármely közforgalomban kapható kézfertőtlenítő is megfelelő.

Szennyezett használati tárgyak fertőtlenítése: főzőedények, evőeszközök, játékok tisztítás utáni 30 perces áztatása javasolt, hypós oldatban (10 liter vízhez 6 dl hypó) vagy Neomagnolból készített oldatban (literenként 20 tabletta Neomagnol).

Bútorok, egyéb mosható lakberendezési tárgyak fertőtlenítése: a fertőtlenítéshez 10 db Neomagnol tablettát 1 liter vízben oldjunk fel, majd a vízből kiemelt és megszikkadt felületeket ezzel az oldattal mossuk át. Az oldatot hagyjuk a felületre rászáradni. 24 óra elteltével a kezelt felületeket puha textíliával töröljük át.

Mosható textíliák fertőtlenítése: egy órás vizes vagy mosószeres áztatás után végezhető el,1 liter vízhez adott 5 db Neomagnol tablettát tartalmazó oldatban további 2 órán át történő áztatással.

Nem mosható textíliák, kárpitos bútorok, szőnyegek fertőtlenítése: 1 liter vízhez 20 tabletta Neomagnolt adva és feloldva az oldattal a fertőtlenítendő textíliát alaposan át kell kefélni! (Vigyázat, a Neomagnol oldat színelváltozást okozhat!).

Lakóházak, helységek fertőtlenítése: a fertőtlenítést csak akkor indokolt végrehajtani, ha a víz a helyiségből visszahúzódott. Ebben az esetben a helyiség padlózatáról – amennyiben azt nagyobb mennyiségű iszap és egyéb szennyező anyag borítja – a szennyeződést egy erre a célra kijelölt helyre távolítsuk el, majd a padlózatot, a mosható felületeket (pl. csempeburkolat stb.) a fentiek szerint elkészített Neomagnol oldattal kell átmosni. Az oldatot hagyjuk rászáradni a felületre. Nem mosható felületeket (pl. meszelt fal) 10 %-os klórmész oldattal kell bemeszelni. (A 10 %-os klórmész oldat készítése: 250 gr klórmészhez 2 liter vizet öntünk fokozatosan, állandó keverés mellett teljes feloldódásig.) Csak frissen készített oldat használható! A klórmészpor használata fokozott elővigyázatosságot igényel, belégzését, szembe, nyálkahártyára valójutását kerülni kell. A bőrfelszínt védőkesztyű használatával, testfelszínt takaró ruházattal védeni kell.

Talajfertőtlenítés: a mezőgazdasági müvelt területeket klórozni nem szabad, ki kell várni a talaj természetes öntisztulását. A talaj fertőtlenítése (pl. udvar) csak akkor indokolt, ha az észlelhetően fekáliával, egyéb fertőző anyaggal szennyeződött.

Szemétdomb, trágyadomb fertőtlenítése: a fertőtlenítendő felületet klórmésszel összefüggő rétegben beszórjuk, majd vízzel bőségesen leöntözzük. Ezt követően a szemétdomb, trágyadomb felszíni részét kb. 10 cm mélyen erre alkalmas eszközzel át kell keverni. Trágyadomb fertőtlenítése: 1 mtrágyaléhez 2 kg klórmészport adunk és ezt az elegyet egy erre alkalmas eszközzel alaposan összekeverjük, majd 2 órán át állni hagyjuk.

Vízóraaknák fertőtlenítése: kitisztítás után (víz kiszivattyúzása, iszapeltávolítás) a falak, a csővezetékek, szerelvények 10 %-os klórmészoldattal történő meszelése javasolt.

Űrgödrös árnyékszék fertőtlenítése: ülődeszkát, padozatot, oldalfalat és a WC egyméteres körzetét 10 %-os klórmészoldattal be kell meszelni, az ülődeszkát két órás behatási idő után vízzel alaposan le kell öblíteni. Az űrgödör tartalmának felületét összefüggő rétegben klórmésszel be kell szórni (vagy a megmaradt oldattal leönteni).

Ólak fertőtlenítése: az előzők szerint 10 %-os klórmésszel történjen.

Ásott kutak fertőtlenítését csak a talajvíz teljes visszavonulása és a kutak többszöri kiszivattyúzása után lehet elvégezni, ezért minden esetben forduljanak a helyi önkormányzathoz!

* * *

Tudnivalók Betadine alkalmazása esetén: A Betadine oldat PVP-jód tartalmú fertőtlenítőszer: felhasználható környezeti haváriák (pl. vízbetörés, járványok, stb.) utáni környezetfertőtlenítésre is. A jód hatáselve nagyfokú roncsoló képességén alapul, ennek következtében elpusztítja a baktériumokat, gombákat és vírusokat. A PVP-jód vízben oldódik, ezért vízzel tovább hígítható, miközben az antimikrobiális képesség nem változik.

Hatásmód: A Betadine oldat „jodofor” típusú fertőtlenítőszer, ami azt jelenti, hogy folyamatosan adja le a hatékony elemi jódot, ami miatt tartós hatást fejt ki a kezelt felszínen, függetlenül attól, hogy ez bőr, avagy tárgyak felülete vagy eszközök anyaga. A megfelelően hígított vagy hígítatlan készítmény az alkalmazási előírások szerinti módon minden ismert baktériumot, vírust, gombát és egyéb kórokozót elpusztít. Hatás közben a jód elbomlik, amit barna színének csökkenése vagy teljes eltűnése jelez. A hatékony készítmény színe a kóláéhoz hasonlóan barna, vagy annál sötétebb. A direkt napfény elősegíti a termék hatástalanná válását, ezért óvjuk a felhígított oldatot a napsugárzástól! Mindig frissen készült oldatot használjunk a bőr vagy a test fertőtlenítésére, az állott, de még hatékony (barna színű) oldatot a környezetünk lemosó fertőtlenítésére használhatjuk fel. Frissnek számít a 24 órán belül készült, napfénytől védett, hűvös helyen tárolt oldat.

A Betadine oldat bőrfertőtlenítésre önmagában hígítatlanul vagy 1:10-es hígításban (1 liter vízhez 1 dl Betadine oldat) használatos általában sebek környékén vagy műtéti előkészítésben alkalmazva. 1:100as hígításban (10 liter vízhez 1 dl Betadine) alkalmas általános fertőtlenítőszerként bőr vagy teljes test lemosására, tárgyak vagy felületek teljes fertőtlenítésére. A termék stabilitása olyan nagy, hogy hígított állapotban is megőrzi fertőtlenítő hatását legalább 24 óráig.

A különféle környezeti haváriák (vízbetörés, árvíz, járványok, stb.) utáni mentesítő fertőtlenítés esetén a Betadine oldatot az alábbi módon javasoljuk felhasználni:

Fertőtlenítő oldat készítése:

Minden esetben 1:100-as hígításban javasolt az oldat felhasználása. Ezt úgy készíthetjük, hogy 1 dl Betadine oldatot egy fedéllel ellátható, kb. 10 liter űrtartalmú edényben 10 liter vízzel hígítunk, és a kapott elegyet jól felkeverjük. Ha lehet, használjunk tiszta ivóvizet, de végszükség esetén tiszta edényben felfogott csapadékvíz is használható, hiszen az oldat fertőtleníti önmagát. A fertőtlenítő oldatból egy megfelelő edénybe vegyünk ki annyit, amennyit egyszerre felhasználunk, a maradékot fedjük le és tiszta, hűvös helyen, napfénytől védve tároljuk. A lehető leggazdaságosabban járjunk el, hogy a fertőtlenítő oldat a sok különféle feladatra elégnek bizonyuljon! 10 liter ilyen fertőtlenítő oldat elegendő a legtöbb háztartás fertőtlenítő takarításához és a legfontosabb tárgyak mentesítéséhez.

A fertőtlenítő oldat nem csíp, nem szárítja a bőrt, ha esetleg szembe kerül, sem okoz égető érzést.

Fertőtlenítő kézmosás:

A fertőtlenítő oldatból egy jó evőkanálnyit vegyünk a kezünkre és azt alaposan dörzsöljük el mindenhol. Hagyjuk legalább 2 percig rászáradni, majd bő szappanos vízzel mossuk le és tiszta vízzel öblítsük le!

Fertőtlenítő fürdetés (ember, állatok):

A fertőtlenítő oldattal itassunk át egy mosdószivacsot, ennek hiányában egy tiszta ruhát, és a teljes testfelületet alaposan dörzsöljük át. Hagyjuk rászáradni legalább 2 percig, majd bő szappanos vízzel mossuk le.

Fertőtlenítő lemosás tárgyak esetén:

A fertőtlenítő oldatot egy mosogatószivaccsal a tárgy teljes felületére vigyük fel, majd hagyjuk rászáradni. 5 perc után bő mosogatószeres vízzel mosogassuk el, majd öblítsük le tiszta folyó vízzel a megszokott módon. Mosogatógépekkel is végezhetjük a műveletet, ekkor a mosószer-tartályba tegyünk kb. 20 ml (két evőkanál) hígítatlan Betadine oldatot (semmilyen más mosó-aktív anyagot ne használjunk ezzel együtt!), majd egy rövid mosogatási programot futtassunk le; ha lehetőség van rá, fűtés nélkül vagy csak hideg vízzel. A program lefutása után a szokásos mosogatószerrel újra futtassunk le egy programot a megszokott eljárásunk szerint. A tárgyak lehetnek edények, evőeszközök, szerszámok, gyermekjátékok és minden olyan tárgy, ami lemosással/mosogatással egyébként is tisztítható. A Betadine oldat a tárgyakat általában nem fogja meg, a keletkezett barna színt a vizes mosás általában maradéktalanul eltávolítja. Amennyiben mégis elszíneződést tapasztalunk, a vizes mosás után tegyük a tárgyat napfényre pár órára, vagy öblítsük át klórmentes tisztítószerrel, a jód barna színe maradéktalanul eltűnik. Jól tisztítható, nem színeződő anyagok: üveg, porcelán, zománcozott edények, fémtárgyak (elsősorban acél és vas), bármely műanyag, fa, kőagyag és kerámia. Ezüst-, réz-, és alumínium tárgyak esetleg megsötétedhetnek, különösen hosszú érintkezés esetén, de a keletkezett sötét réteg bármely háztartási súrolószerrel eltávolítható.

Textíliák fertőtlenítése:

Kézzel: a fertőtlenítő oldattal történő teljes átitatás, majd 5 perc elteltével vizes öblítés, ezt követően a megszokott módon történő mosás javasolt. Mosógéppel: A mosógép kímélő programját használjuk, és az előmosó-szer helyére töltsünk 10-20 ml hígítatlan Betadine oldatot. A mosást a megszokott módon hajtsuk végre. Így fertőtleníthetők szövetből vagy plüssből készült gyermekjátékok, cipők, ágyneműk, stb. lakástextíliák is. Rendkívül ritka, hogy a Betadine oldat ebben a hígításban foltot vagy jód-nyomot hagyjon a textíliákon, annak ellenére, hogy az átitatáskor azok elszíneződnek. Próbáink alapján csak a tiszta viszkóz, illetve poliakril műszálból, illetve egyes különlegesen fehérített gyapjú szöveteknél fordul elő átmeneti elszíneződés. Az ilyen textilekből pár órás napoztatás, vagy híg, klórmentes (oxigénes) fertőtlenítőszerrel történő kezelés a barna színt maradéktalanul kiviszi. Különleges, vagy rendkívül értékes textileknél végezzünk próbát kis felületen. Ha elszíneződést tapasztalunk, nem javasoljuk a használatát. A próba felületéről a barna szín nátrium-tioszulfát (fixírsó) híg oldatával eltüntethető, az anyag más módon nem károsodik.

Fürdőszobák fertőtlenítése:

A fertőtlenítő oldattal a fürdőszobák, WC-helyiségek teljes felületét mossuk át szivacs segítségével a csempéktől a kádon, WC-n, mosdókon át a padlóig. Ne hagyjuk ki a fürdőszobákban általában tárol gépeket (pl. mosógép, stb.) és egyéb nagy méretű tárgyakat (szennyestartók, szekrények, stb.) sem. Száradás után hagyjuk 5 percig hatni, majd bő vizes öblítéssel mossuk le. Az esetleg elszíneződő fugákból a Betadine barna színe pár nap múlva eltűnik, további kezelés nem szükséges.

Falak, mennyezetek, padozatok, teljes helyiségek fertőtlenítése:

A fertőtlenítő oldatot töltsük permetező feltéttel ellátott eszközbe (pl. kisebb helyiségekhez ablakmosó-flakon, nagyobbakhoz műanyag permetezőkanna, stb.) és permetezéssel szórjuk fel a szükséges felületekre úgy, hogy azt teljesen átnedvesítse. Használjunk finom szórást, ha lehetséges, így takarékosan használhatjuk fel az oldatot és lefolyni is kevésbe fog. Mindenhol haladjunk végig, felülről lefelé, a mennyezettől a padozatig. A szert hagyjuk rászáradni a felületre. Ahol szükséges és lehetséges (pl. aljzatok, csempézett vagy mosható falak, álmennyezeti panelek, nyílászárók, stb.), bő mosószeres vízzel öblítsük le a szer maradékát. A Betadine nem színezi el tartósan egyetlen építésben használt anyag felületét sem. Ahol létrejön egy kis mértékű elszíneződés, ott is általában pár nap alatt magától eltűnik. Ha különleges vagy érzékeny felületen (pl. tapéták, textilek, stb.) akarjuk használni, célszerű előtte kis felületen próbát végezni és annak eredményétől függően eljárni.

Egy átlagos méretű háztartás fertőtlenítéséhez körülbelül 1 dl (100 ml) Betadine oldat szükséges. A Betadine a gyógyszertárakban háromféle – 30ml, 120ml, ill. 1000ml – kiszerelésben szerezhető be.

Figyelem! A Betadine® oldat nem keverhető semmilyen más szerrel, vagy tisztítószerrel, mert mérgező klórgáz keletkezhet! A termék eredeti tájékoztatójában olvashatók ettől a tájékoztatótól függetlenül minden esetben betartandók!

***

Letölthető tájékoztató szórólapok: http://efrira1.antsz.hu/borsod/jarvanyugy.htm

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály