Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Vegyi katasztrófa Magyarországon

2010.10.05. Nyomtatás

2010. 10.05.

Magyarországon 2010. október 4-én az ajkai (Veszprém megye) tározóból, az alumíniumgyártás melléktermékeként tárolt un. „vörösiszap” a tározó gátját áttörve, összesen 700.000 m3 mennyiségben, 3 lakott települést árasztott el, A kiömlött vörösiszap hatásának következtében eddig 4 személy meghalt, hatan eltűntek és több mint százan, különböző mértékben, köztük súlyos, életveszélyes állapotban megsérültek.

A vörös iszap alumínium oxidot, szilikátokat, vasoxidot, titánium oxidot, magnézium oxidot, valamint a geológiai viszonyoktól függően egyéb fémoxidokat és szenet tartalmaz. A timföld előállítási technológiája (Bayer módszer) folytán a vörös iszap nagy mennyiségben tartalmaz még tömény nátrium hidroxidot is (pH≥13).

A vörösiszap a fentiek alapján maró illetve környezetkárosító hatású, aminek következtében a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény 3. §. (1) bek. bd) pontja, továbbá ugyanezen § c) pontja értelmében veszélyes anyagnak, illetve keveréknek minősül.

Chemical Event in Hungary

ÁNTSZ Országos Kémiai Biztonsági Intézet