Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Alig fordulnak már orvoshoz influenzaszerű tünetekkel

2011.05.19. Nyomtatás

Az elmúlt héten a becslések szerint 1.900 fő kereste fel orvosát influenzás panaszokkal. A betegek többsége továbbra is fiatal felnőtt, a 15-34 éves korosztályból kerül ki.

A kórházi influenzajelentő szolgálat adatai szerint a 19. naptári héten az influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt két beteg igényelt kórházi ápolást, egy-egy beteg pedig intenzív ellátást és gépi lélegeztetést.

Az influenza megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma nem változott az előző héthez viszonyítva: a jelenlegi szezonban 2011. május 15-ig az ÁNTSZ számára ismertté vált 89 elhunyt személy közül 85 betegnél az influenza A(H1N1)2009 vírus, 4 betegnél az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok.

A 2011. év 18. hetében 28%-kal kevesebb influenza-gyanús betegtől származó minta érkezett a virológiai laboratóriumokba az előző hetihez viszonyítva. A héten feldolgozott 13 vizsgálati anyag virológiai vizsgálata során egy esetben sem igazolták az influenzavírus jelenlétét.

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 19. héten az influenzaszerű megbetegedések becsült száma igen alacsony volt. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést ezen a héten sem regisztráltak.

ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály