Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatója az EU tagállamokban zajló, E.coli baktérium okozta járvánnyal kapcsolatos megelőző intézkedésekről

2011.07.18. Nyomtatás

2011. július 15.

 

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint a Németországból induló járvány kórokozója egy korábban igen ritkán észlelt, O104:H4 szerotípusú E.coli. A járvány során bekövetkezett fertőzések legvalószínűbb forrásainyersen elfogyasztott, csíráztatásra használt görögszéna magok, amit a francia és német epidemiológiai vizsgálatok eredményei alátámasztanak. Emellett korlátozott számú emberről-emberre terjedő másodlagos fertőzést is igazoltak. Az Európai Bizottság július 5-én kelt határozatában a forgalomból kivonta, és átmenetileg megtiltotta az Egyiptomból származó bizonyos típusú magok behozatalát az Európai Unió országaiba. A korábbiakban megvásárolt magok, illetve az azokból termesztett csírák azonban valószínűleg még jó ideig fellelhetők pl. a háztartásokban, vagy egyéb helyeken, és ezért esetleg további megbetegedések is előfordulhatnak.

A fertőzés kialakulásának elkerülése érdekében az alábbi óvintézkedések betartását javasoljuk a lakosság számára:

1. Kerüljék a saját termesztésű csíráztatott magok, vagy vásárolt csírák nyersen történő fogyasztását. A magvak csomagolása során fennállhatott a keresztszennyeződés lehetősége, ezért javasoljuk, hogy nemcsak a csíráztatott görögszéna magok és csírák, hanem valamennyi hőkezelés nélküli csíra fogyasztását kerüljék.

2. A nyári szezonra való tekintettel mindenki különös hangsúlyt helyezzen az általános személyi higiénés szabályok betartására, például a gyakori alapos kézmosásra:

a. ételkészítés, fogyasztás, kiszolgálás előtt;

b. WC használatot, vagy pelenkacserét követően;

c. nyers zöldség vagy húsfélék érintését követően;

d. széklettel vagy háziállattal történő közvetlen kontaktust követően.

3. Fokozott figyelmet kell fordítani az ételkészítéssel kapcsolatos higiénés szabályok és az alapvető élelmiszer-biztonsági előírások betartására:

a. Hányással, hasmenéssel járó megbetegedés tüneteit észlelő személyek tartózkodjanak az ételkészítéstől, kiszolgálástól.

b. A húst és az abból készült ételeket a fogyasztás előtt alaposan főzzék, süssék meg.

c. A gyümölcsöket, zöldségeket folyó vízben alaposan mossák meg, és amennyiben lehetséges, javasolt ezeket meghámozni.

d. A nyers húst, illetve az egyéb nyers élelmiszereket tárolják elkülönítve a kész élelmiszerektől, ételektől, a feldolgozásához használt eszközöket pedig alaposan mossák el, hogy szennyeződés ne kerülhessen egyikről a másikra.

e. Az élelmiszerek alapos hőkezelése elpusztítja a kórokozókat, ezért pl. a zöldségfélék és a húsok hőkezelése megelőzhet többféle baktérium és vírus által okozott megbetegedést is.