Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Hőségriasztás péntektől

2010.06.10. Nyomtatás

2010. június 10.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a napi középhőmérséklet csütörtökön még legfeljebb csak néhány helyen éri el a 25 fokot. Pénteken és szombaton azonban országszerte 25 és 27 fok között várható az átlaghőmérséklet. Vasárnap az ország déli, délkeleti részén még 25, 26 fok körül, az északi és a nyugati megyékben azonban már 25 fok alatt valószínű a napi középhőmérséklet.

Országosan várható minimum és maximum hőmérsékletek:

 

június 11. péntek: hajnalban 16, 21°C napközben 30, 35°C

június 12. szombat: hajnalban 17, 22°C napközben 29, 35°C

június 13. vasárnap: hajnalban 17, 22°C napközben 26, 31°C

június 14. hétfő: hajnalban 15, 20°C napközben 26, 31°C

június 15. kedd: hajnalban 16, 21°C napközben 26, 31°C

június 16. szerda: hajnalban 14, 19°C napközben 22, 27°C

 

Tekintettel arra, hogy a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 °C-t, ezért dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos 2. fokozatú hőségriasztást rendel el péntektől. A déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy akadályozhatjuk meg, ha becsukjuk az ajtót, ablakot és besötétítünk. Este, éjszaka szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel. Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyeljünk oda. A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot. A szokatlanul hüvös és esős május után a hirtelen beköszöntő, rendkívüli meleg nagyon megviseli szervezetünket, amihez hozzájárul az árvizes területeken a védekezók fáradtsága, kimerültsége. Ezert kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat.

Az országos tiszti főorvos felhívja az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét is, hogy az egészségünket érintő megelőző intézkedéseket tegyék meg. Így többek között az esti órákban, ahol szükséges, locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

Hasznos információk a hőséggel kapcsolatban:

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály