Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Mit tanulhatunk a norvég példából? Káros szenvedéllyel élő fiatalok komplex rehabilitációja

2010.01.19. Nyomtatás

Háttéranyag 
2010. január 19.

Több mint 280 millió forintot fordíthatnak a Diótörés Alapítvány és partnerei – az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) – az elkövetkezendő 18 hónapban a veszélyeztetett fiatalok társadalmi integrációjára.

Az Európai Uniós pályázati projekt fő célja, hogy volt állami gondozott fiatalok – többnyire roma származású, politoxikomán (olyan szenvedélybeteg, aki több drogot is használ), egyedülálló hajléktalanok – számára kiszélesedjen a Diófa Rehabilitációs Otthonban és a Kertész utcai központban nyújtott szolgáltatások köre (szűrés, előgondozás, terápia, utógondozás stb.). Feladat, hogy bővüljenek a hiányt pótló komplex egészségügyi szolgáltatások, ezzel a hátrányos helyzetű fiatalok egészségfejlesztése és egészségmegőrzése is. A 18 hónapon át tartó, a káros szenvedéllyel élő fiatalok komplex rehabilitációját a magyar kormány és az Európa Unió is kiemelt figyelemmel kíséri.

Az esélyegyenlőség megteremtése, a diszkrimináció csökkentése, a tolerancia kialakítása mindannyiunk érdeke az egészséges, összetartó társadalom kialakításának útján. A veszélyeztetett fiatalok nagy számban válnak ugyanis állami gondozottakká, közülük sokan lesznek nagykorúságuk elérése után hajléktalanná. A konzorcium tagjai a projekt segítségével kívánnak hozzájárulni a célcsoport problémáinak megoldásához, a munkerőpiacra való kerüléséhez.

A program indításaként 2010. január 19-én egy nemzetközi konferencia keretében vitatták meg teendőiket és osztották meg egymással tapasztalataikat a konzorcium tagjai, valamint a norvég partnerek az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban.


Őexc. Siri Ellen Sletner a Norvég Királyi Nagykövetség nagykövete köszönti a konferencia résztvevőit


A nemzetközi konferencia hallgatósága

Diótörés Alapítvány
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály