Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Riasztási és tájékoztatási fokozatok több nagyvárosban a szmog miatt

2011.11.02. Nyomtatás

Szűk határon belül változik, de több helyütt a riasztási szint közelében mozog a szálló por koncentrációja hazánkban. Jelenleg Nyíregyházán a legrosszabb a helyzet. November elsején már Várpalotán is átlépett a legmagasabb, 4-es szintre a szálló por koncentrációjának értéke, így ha továbbra is ilyen magas értékeket mérnek, akkor várhatóan ott is elrendelheti a riasztást a város polgármestere. Tájékoztatási szint több hazai nagyvárosban is van: Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Budapesten. Ezeken a helyeken egyelőre 3-as szintű a szálló por koncentrációja.

Az őszi-téli időszakban a szálló por a legfontosabb kiváltója a rossz légszennyezettségi értékeknek. Ez a szennyezőanyag jelentősen rontja a krónikus légzőszervi betegek (például asztmások, COPD-sek) egészségi állapotátnáluk az általános panaszok erőteljesebben jelentkezhetnek, a köhögés és fulladás gyakoribbá válhat. Ha a panaszaik erősödnek, akkor telefonon konzultáljanak orvosukkal, hogy miként változtassanak a terápiájukon.

Az apróbb szemcseméretű szálló por a tüdőben bekerül a véráramba, elindítja a véralvadás folyamatát, így a szálló por koncentrációjának növekedése megemelheti a szív- és érrendszeri betegek körében az infarktus, embólia előfordulását. A leginkább veszélyeztetettek az említett krónikus betegségben szenvedők, illetve az idősek és kisgyermekek.

Sajnos a riasztási szintnél már az egészségesek is megérzik a szmog káros hatásait: allergiához hasonló tünetek jelentkezhetnek, úgy mint tüsszögés, torokkaparás, orr- és szemviszketés, orrfolyás. Hosszú távú hatásként az apró szemcsék izgatják a nyálkahártyát, azon apró sérülések keletkezhetnek, és ez utat nyit a baktériumok, vírusok számára, könnyebben alakul ki fertőzés.

Ha ez az állapot tartósan fennmarad, akkor várható, hogy az egészségügyi ellátórendszerben is érezhető lesz a hatása, mivel több beteg jelentkezhet az említett panaszokkal. A helyzet javulására akkor számíthatunk, ha erősebb légmozgás érkezik, amely kisöpri a felettünk megálló szmogot.

Tanácsok azok részére, akik az érintett területeken élnek

  • Kerüljük a sétát a szennyezett helyeken, nagyvárosokban, főleg a forgalmas útszakaszok környékén!
  • Kisgyermekeket ne vigyünk sétálni, ne szervezzünk velük szabadtéri programot, a szokásos napi levegőztetést hagyjuk ki, amíg a szálló por koncentrációja magas. Jobb, ha ezekben a napokban a kicsik többet vannak zárt helyen.
  • A biciklizők viseljenek porvédő maszkot. (Ez nem azonos a zöld műtős maszkkal, a porvédő maszkot munkavédelmi üzletekben lehet beszerezni.)
  • A települések önkormányzatai döntik el, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be, a kerti égetések korlátozását, tiltását mindenképpen hasznosnak tartjuk, ezzel helyi szinten is javítható a helyzet.
  • A szellőztetésre a déli órák alkalmasabbak, ekkor kevesebb a fűtésből keletkező égéstermék a levegőben.

 

Országos Környezetegészségügyi Intézet
ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály