Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Védőnők Napja 2011. - Húsz éves a Magyar Védőnők Egyesülete

2011.06.15. Nyomtatás

2011. június 15.

A védőnők kiemelten a betegségek megelőzésére és az elváltozások korai felismerésére, a családok egészségének megőrzésére képzett, felsőfokú egészségügyi képesítéssel rendelkező szakemberek. Közreműködnek a nő, az anya, a csecsemő, a gyermek, az ifjúság és a család egészségének védelmében. Emellett közegészségügyi, járványügyi, egészségfejlesztési feladatokat végeznek. Magyarországon napjainkban több mint 5.000 védőnő dolgozik.

A magzati élet védelmében működnek a Családvédelmi Szolgálatok (CSVSZ) az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szervezetében, védőnői képesítéssel rendelkező szakemberek közreműködésével. Feladatuk az oktatási intézményen kívüli családtervezési ismeretek terjesztése, a válsághelyzetben lévő várandós anyák segítése, támogatása, illetve a terhesség-megszakítás előtti és utáni tanácsadás biztosítása.

A Magyar Védőnők Egyesülete többek között szakmai érdekképviseleti, kutatási, szervezési és kommunikációs tevékenységekkel segíti a védőnők munkáját. 2011-ben szakmai programjuk részeként kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságos gyermekvárás és nevelés támogatására, a családtervezési ismeretek széles körű terjesztésére. Részt vesznek a szenvedélybetegségek elleni küzdelemben, az egészséges táplálkozás segítésében és tájékoztatást nyújtanak a gyermekkorban megelőzhető felnőttkori betegségek elkerülésének lehetőségeiről. Céljuk az ifjúság egészséges felnövekedésének támogatása.

A Parlament által elfogadott Nemzeti Egészségfejlesztési Program az elkövetkező időszakra, közel 10 évre ad iránymutatást a hazánkban megvalósítani kívánt megelőzési tevékenységekhez. A Védőnői Szolgálat és a Magyar Védőnők Egyesülete mélyen elkötelezett a prevenció területén, így a Programban meghatározott szakmai prioritásokban is tevékenyen kíván részt venni.

A Védőnők Napján Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, Dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos és Odor Andrea országos vezető védőnő köszöntötte az ünnepi rendezvény résztvevőit. Az eseményen elismerést vehettek át a munkájukat 50, 60, 65, illetve 70 éve áldozatosan végző védőnők. A díszokleveleket Dr. Szócska Miklós államtitkár adta át. A rendezvény tudományos programjának részeként pedig minőségbiztosításról, népegészségügyi problémákról, az oktatási intézményeken belül zajló munkáról hallhattak a résztvevők.

Magyar Védőnők Egyesülete
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály