Őrizzük meg az antibiotikumok hatákonyságát!

2013.11.15. Nyomtatás

Az antimikrobás szerekkel szembeni rezisztencia világszerte és Magyarországon is egyre súlyosabb gondot okoz. Kihat az infekciós betegségek kezelésére: elkerülhető szenvedést okoz a betegeknek, csökkenti a kezelés hatékonyságát, növeli a morbiditást és mortalitást, valamint a költségeket.

A rezisztens törzsek kialakulása, leküzdése (előfordulásának felismerése, okainak és következményeinek feltárása és megelőzése) átfogó stratégiát igényel: törekedni kell arra, hogy az orvostársadalomban tudatosuljon a racionális antibiotikum alkalmazás szükségessége és meg kell teremteni azt az infekciókontroll rendszert, ami csökkenti a rezisztens kórokozók terjedésének mértékét.

Az antibiotikum kezelés akkor adekvát, ha az a következő négy alapelvet követi: szükséges a helyes, lehetőleg mikrobiológiai vizsgálattal alátámasztott diagnózis megállapítása, a legalkalmasabb antibiotikum kiválasztása, annak megfelelő adagban és kellő ideig történő alkalmazása.

Az antibiotikum terápia hatékonyságának feltétele, hogy az antibiotikum megfelelően magas koncentrációban jusson el az infekció helyére.

A helyes antibiotikum választáshoz figyelembe kell venni az infekció helyét, a klinikai kép súlyosságát, a rizikófaktort jelentő alapbetegségeket, a beteg életkorát, testsúlyát, máj- és vesefunkcióját egyaránt.

A jövő útja a célzott, szűk spektrumú antibiotikum terápia, mely laboratóriumi vizsgálatokon (tenyésztésen, gyorsteszteken, stb.), illetve antibiotikum-érzékenységi vizsgálatokon alapul.

A feleslegesen felírt antibiotikum árt a szükségtelenül kezelt betegnek, hozzájárul a bakteriális rezisztencia fokozódásához és pénzügyileg indokolatlan kiadást jelent mind a lakosságnak, mind az egészségbiztosítási kasszának.

Az antibiotikumok nem megfelelő szedése is hozzájárul a rezisztencia kialakulásához, ezért nagyon fontos felvilágosítani a betegeket arról, hogy az antibiotikumot az előírt ideig akkor is kell szedni, ha tünetei már elmúltak.

Bizonyos emberi kontaktusok elkerülhetetlenek, így arra is szükséges felhívni a betegek figyelmét, hogy a személyi higiéné fokozott, körültekintő alkalmazásával az esetleg hordozott baktérium (pl. MRSA) terjedésének kockázata csökkenthető.

A kritikátlanul alkalmazott antibiotikumok elősegítik a rezisztens, illetve multirezisztens kórokozók terjedését, ami megnehezíti a hatékony terápiát.

A betegek sokszor kérik az orvost vélt bakteriális infekciók kezelésére. Ilyenkor sokkal helyesebb meggyőzni a beteget az antibiotikum hatástalanságáról, mint azt szakmai meggyőződésünk ellenére felírni.

Alkalmazzuk az antibiotikumokat felelősségteljesen!

Letölthető kiadvány:
Őrizzük meg az antibiotikumok hatákonyságát! 1.
Őrizzük meg az antibiotikumok hatákonyságát! 2.