orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
reach_2018_2.png
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Méhnyakrák megelőzése, HPV

Az Országos Tisztifőorvos tájékoztató levele a HPV elleni védőoltásról

2015.08.17. Nyomtatás
Twitter

Szülők, gondviselők számára

Tisztelt Szülő, Gondviselő!

Ezúton tájékoztatjuk Önt arról, hogy a humán papillomavírus (a továbbiakban: HPV) elleni védőoltás az elmúlt évben bekerült a magyar védőoltási rendszerbe. A védőoltást a hazai átfogó méhnyakrák-megelőzési program részeként vezette be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (a továbbiakban: ÁNTSZ). Célunk a méhnyakrák okozta megbetegedések és halálesetek számának csökkentése. A védőoltást a program keretében 2014 őszétől minden évben, az általános iskola VII. osztályát (7. évfolyamát) végző, 12. életévüket betöltött leányok kaphatják meg, így idén az Ön leánya is jogosult a térítésmentes védőoltásra. Az iskolaorvos és az iskolavédőnő feladata felajánlani minden jogosult számára az állam által biztosított HPV elleni védőoltást. A védőoltás önkéntes, annak beadásához a szülő/gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges.

A HUMÁN PAPILLOMAVÍRUS (HPV)

A humán papillomavírus a bőr, a szájüreg, a végbélnyílás és a nemi szervek hámrétegében szaporodik. Leggyakrabban a fertőzött testfelületek közvetlen érintkezésével vihető át egyik emberről a másikra. A HPV a szexuális úton is terjedő vírusok közé tartozik, hasonlóan a herpeszhez, a Hepatitis B vírushoz és az AIDS-betegséget okozó HIV-hez.

MILYEN BETEGSÉGEKET OKOZ A HUMÁN PAPILLOMAVÍRUS?

A „nem rákkeltő” HPV-típusok szemölcsöket okoznak a bőrön (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú, de igen makacs elváltozások és gyakran visszatérnek. A HPV „rákkeltő” típusai a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rákos elfajulást is képesek okozni. A szexuális életet élő nők kb. 80 %-a átesik a nemi szerveket érintő HPV-fertőzésen, a többségük nem is tud róla. A HPV-fertőzés a szexuális élet megkezdése után, leggyakrabban 15-24 éves kor között következik be. A HPV-fertőzések 90 %-a az immunrendszer segítségével magától meggyógyul. A fertőzöttek kb. 10 %-ánál azonban tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt rosszindulatú daganattá fajulhat. A méhnyakrákok 70 %-ának kialakulásáért a HPV két típusa (16-as és 18-as típus) a felelős.

A MÉHNYAKRÁK VÉDŐOLTÁSSAL MEGELŐZHETŐ!

Az oltás védelmet nyújt a magas kockázatú HPV típusok okozta méhnyakrák, méhnyakrák-megelőző állapot és perzisztáló (azaz tartósan fennálló) fertőzés ellen. Az oltóanyag a HPV adott típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza (vagyis nem tartalmaz élő vírust), hatékony és biztonságos. Megelőzésre szolgál, így a már kialakult betegséget nem gyógyítja.

A megelőzés akkor a leghatásosabb, ha a leányok 9-15 éves korban részesülnek védőoltásban.

A hazai oltási programban a leányok védőoltásához a kétkomponensű, méhnyakrák elleni CERVARIX oltóanyagot biztosítja az ÁNTSZ. A védettség eléréséhez két, hathónapos időközzel beadott oltásra van szükség, amelyet az Ön leánya az iskolában kaphat meg. Az első oltásra 2015 októberében, a másodikra 2016 áprilisában kerül sor.

Ha a HPV elleni védőoltással kapcsolatban Önnek bármilyen kérdése van, lehetősége nyílik azt feltenni az iskolaorvosnak és/vagy védőnőnek, akik szakszerű tájékoztatást tudnak adni a méhnyakrák megelőzéséről.

Kérjük, a mellékelt szülői/gondviselői nyilatkozat kitöltésével 2015. szeptember 11-ig tájékoztassa az iskolavédőnőt, hogy igényli-e leánya számára a térítésmentes védőoltást!

Szakmailag indokoltnak tartjuk, ezért javasoljuk, hogy az Ön leánya is részesüljön az állam által térítésmentesen biztosított védőoltásban! Ahhoz, hogy gyermeke számára biztosított legyen az oltóanyag, Önnek az első szülői értekezleten, vagy legkésőbb 2015. szeptember 11-ig el kell juttatnia a kitöltött beleegyező nyilatkozatot az iskolavédőnőhöz.

Kérjük, hogy döntsön Ön is a leánya védelme mellett!

Budapest, 2015. július 20.Dr. Paller Judit
mb. országos tisztifőorvos


Melléklet:
Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu