orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Influenza » Influenza figyelőszolgálat 2019 / 2020

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól - 2019.40. hét

2019.10.09. Nyomtatás
Twitter
A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól, Magyarország, 2019. 40. hét.


NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól
Magyarország
2019. 40. hét

Kezdődik az influenza szezon

Október első hetében, a 40. naptári héten hazánkban is megkezdődött az influenza figyelőszolgálat működése az Európai Influenza Surveillance Hálózathoz tartozó országokhoz hasonlóan. A 2019/2020. évi influenza szezonban 1 332 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések előfordulásának monitorozása. A kerületi/járási hivatalok a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok közül 100 orvost kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálat céljára az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegektől a megbetegedések kórokozójának azonosítása céljából. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján hétről-hétre nyomon követhető az influenza vírusok megjelenése és terjedése a lakosság körében. 

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2019. szeptember 30. – október 6. között az országban 3 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 

A 40. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: a betegek 19,1%-a 0-14 éves gyermek, 39,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 24,5%-uk a 35-59 évesek, 17,3%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A 40. héten összesen egy influenza-gyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra a Nemzeti Népegészségügyi Központba. A hagyományos beküldés keretén belül érkezett minta influenza-negatívnak bizonyult.

A kórházi alapú influenza surveillance lehetőséget biztosít az influenza-fertőzések súlyosságának megítélésére egy adott szezonban. Ennek érdekében a fekvőbeteg-ellátó intézmények hetente jelenik az általuk ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálattal igazolt érkezett jelentés influenza pozitív eredményeket. A héten influenza pozitív eredményről nem érkezett jelentés.

A 40. héten nem jelentettek influenzaszerű megbetegedések halmozódását.

 A jelentés .pdf formátumban INNEN letölthető.


Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu