orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Influenza » Influenza figyelőszolgálat 2020 / 2021

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól - 2020.44. hét

2020.11.09. Nyomtatás
Twitter

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól, Magyarország, 2020. 44. hét.


NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól

Magyarország

2020. 44. hét

A COVID-19 világjárvány nagy kihívást jelent az influenza sentinel surveillance működtetésében a világ számos országában, köztük hazánkban is. Az okok között kiemelhető egyrészt a légúti tünetekkel járó új koronavírus okozta megbetegedések és az influenzaszerű tüneteket mutató fertőzések elkülönítésének nehézsége, másrészt az egészségügyi alapellátás működésének olyan változásai, amelyek jelentősen megnehezítik a korábbi években megszokott adatgyűjtést.

Hazánkban hagyományosan a háziorvosok és házi gyermekorvosok vesznek részt az influenza figyelőszolgálatban. A 2020/2021. évi influenza szezonban 1 309 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozók megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések előfordulásának monitorozása.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2020. október 26. – november 6. között az országban 8 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A 44. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: a betegek 11,2%-a 0-14 éves gyermek, 39,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 36,9%-uk a 35-59 évesek, 12,5%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A 44. héten a hagyományos beküldés keretén belül érkezett mintákból egy bizonyult influenza B vírus pozitívnak a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban.

A kórházi alapú influenza surveillance lehetőséget biztosít az influenza-fertőzések súlyosságának megítélésére egy adott szezonban. A fekvőbeteg-ellátó intézmények hetente jelenik az általuk ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során influenza pozitívnak bizonyult eredményeket. A héten influenza pozitív eredményről nem érkezett jelentés.

A 44. héten nem jelentették influenzaszerű megbetegedések halmozódását.

A jelentés .pdf formátumban INNEN letölthető.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu