orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Dr. Bogárdi Mihály: Az oltás nem támadó oltás, hanem védőoltás!

2009.10.13. Nyomtatás
Twitter

„Az oltás nem támadó oltás, hanem védőoltás.”
Dr. Bogárdi Mihály
nyugalmazott osztályvezető főorvos, gyermekorvos levele

    Felháborító és rendkívül ártalmas, ha a népszerű médiában szinte naponta fölrepül a hír: valaki oltás következtében megbetegedett, vagy meghalt. Minden esetben kiderül, hogy az illetőnek valamilyen súlyos, más betegsége volt és halálának semmi köze az influenza elleni oltáshoz. A másfajta, eleve súlyos betegségben szenvedő emberre nem az oltás, hanem az influenza veszélyes!
    Október 8-án, csütörtökön az egyik bulvár lap címoldalán, nagy betűk hirdették: vért hányt egy nő az oltás után. Másnapra kiderült, hogy a vérhányásnak semmi köze az influenzaoltáshoz! Laikusokban azonban csak az marad meg, hogy valaki vért hányt oltás következtében. (Vérhányás egyébként semmiféle oltásnak nem lehet a szövődménye.) 
    A mostani hihetetlen mértékű, dühödt ellenpropagandának az lesz a következménye, hogy valóban lesz egy nagyobb járvány, mert az emberek védtelenek maradnak. Fokozza az idegenkedést, hogy hozzá nem értő, ismert emberek, színészek, sportolók teljesen hibásan érvelnek az oltás ellen. Volt, aki oltás helyett sok vitamint szed, ami persze nem védi meg őt és családját az influenzától. Sokan a gondos kézmosást emlegetik, nem tudván, hogy az influenza – sok más vírusfertőzéshez hasonlóan – főként cseppfertőzéssel terjed.Összetévesztik a náthát az influenzával („…ha a gyerekem egyet tüsszent, már hívom is azorvost…” – mintha az orvos meg tudná gyógyítani a náthát, ami ráadásul nem is influenza. És az influenza se „gyógyítható”, viszont oltással megelőzhető, de legalábbis gyengíthető). Szakszerűtlen, hibás véleményük még azt is visszariasztja, aki esetleg már elhatározta az oltást. Szombaton este egy idősebb professzor nyilatkozott a tévében. Szakmailag helyesen, de ő is csak a lehetséges hátrányokat, veszélyeket emlegette.
    Örülhetünk, hogy Magyarország az elsők között volt képes influenza vakcinát készíteni és az egészségügy készen áll arra, hogy nagyobb tömegeket megvédjen ettől a betegségtől. Nagyon szomorú, hogy orvosok is csak a lehetséges kellemetlenségekről, szinte alig előforduló szövődmények lehetőségéről beszélnek. Nem szabadna ennyire tudományoskodó, túlzott alapossággal nyilatkozni. Más orvosok azt állítják, hogy ezzel a vakcinával még nincsenek hosszú tapasztalatok. Ha nem oltunk: nem is lesznek! Van orvos, aki kifejezetten ellenzi az oltást, de nem tudja kellőképpen megindokolni az ellenkezését. 
    Az ötvenes évek végén gyermekbénulás-járvány söpört végig Európán, Magyarországon is. Beoltottuk a gyerekeket az akkor teljesen új Salk-vakcinával. A szülők ezreket adtak egy-egy ampulla oltóanyagért és sorba álltak az oltó-helyeken. A járvány megszűnt és e rendkívül veszélyes betegséget sikerült teljesen eltűntetni, bár még orvosok is voltak akkoriban, akik propagandát fejtettek ki az oltás ellen, szerencsére sikertelenül. Minden új ellen tiltakozni szoktak, de az influenzaoltásnak nincsenek olyan veszedelmes következményei, hogy csak az igen ritkán előforduló hátrányokat kellene, szabadna emlegetni. Többnyire az is kiderül, hogy emlegetett kellemetlenségek, szövődmények stb. nem is az oltás következményei! 
    Hollandiában volt egy fanatikus vallási közösség, amely nem engedte beoltani a gyermekeit. Következmény: rengeteg halál és még több maradandó bénulás akkor, amikor az oltások eredményeként a világon már eltűnőben volt és sok országban – így nálunk is – eltűnt ez a szörnyű baj. 
    Az influenza persze nem katasztrofális betegség, de azért mégiscsak jobb lenne elkerülni egy nagyobb járványt. Az oltás nem támadó oltás, hanem védőoltás. Vannak, akik azt hiszik, hogy a védőoltás gyengíti az ellenálló képességet. Ez nagy szamárság. A védőoltás egyszerűen ellenanyagot termeltet a beoltott emberben, tehát nem gyengíti, hanem erősíti a védekezési képességet. A legtöbb védőoltás (az influenza elleni is), csak egyetlen betegség ellen nyújt védelmet, mert nem az immunrendszert gyengíti, vagy erősíti, hanem specifikus ellenanyagot termeltet a beoltott ember szervezetében. (Vannak kombinált oltások is, ilyenek a csecsemő-és gyermekkorban kötelező oltások. Például a diftéria-szamárköhögésgyermekbénulás-tetanusz vakcina). A védőoltásoknak köszönhető, hogy ma már a kulturált országokból teljesen eltűntek a veszélyes, ún. gyermekbetegségek (kanyaró, diftéria, szamárköhögés, gyermekbénulás), jelentősen csökkent a tbc, teljesen eltűnt ennek csecsemőkori, halálos típusa. A feketehimlő, ami ellen már kétszáz éve oltanak, az egész világról eltűnt. Ezeket se ráolvasással, se vitaminszedéssel, se óvatossággal nem lehetett volna kiirtani! Sokan mondják: gyermekük nem kapta meg ezeket a betegségeket, pedig nem is kapott védőoltást! Igen ám, mert a gyermekkorú lakosság 98 %-a be van oltva, tehát nincs honnan fertőződni. Ha azonban abba hagynánk a védőoltásokat, ismét elterjednének ezek a súlyos betegségek. Miért mondjunk le az influenza megelőzéséről?! 
    A mostani helyzetben két oltást kell beadni, két különböző helyre, például a két felkarba. Az egyik a szokásos influenza ellen, a másik az ún. H1N1 vírus ellen fejleszt ki ellenanyagot. A két oltás egyidejű beadásának nincsen semmiféle veszélye
    Természetesen mindennek, minden gyógyszernek, orvosi beavatkozásnak lehetnek hátrányos következményei. Az oltásoknak is, de ezek annyira ritkán fordulnak elő, hogy hiba mindig csak ezeket a rendkívül ritka lehetőségeket emlegetni! Erre mondta egy bölcs, öreg mesterem: ha valaki motorra ül, tisztában van baleset lehetőségével. Ennek ellenére, ha valahová el akar jutni, felül a motorbiciklijére és az esetek messze túlnyomó többségében nem is szenved balesetet. 
    Az orvostudomány végső célja, hogy önmagát feleslegessé tegye. Ezt éppen a fertőző betegségek megelőzése terén kezdjük elérni. Ne mondjunk le könnyelműen a védekezésről! A védőhatás kifejlődéséhez kb. 2 hét szükséges. Járványveszély idején nincsen idő a sok töprengésre. Ha sokáig gondolkozunk, késő lesz!

Dr. Bogárdi Mihály, nyd. oszt. vez. főorvos

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu