orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
nefi_folyoirat_2.png
reach_2018_2.png
norveg_vedono.png
Főoldal » Legfrissebb hírek

Egy év alatt 23%-al csökkent a gélkapszulás termékek használatából adódó balesetek száma

2016.10.27. Nyomtatás
Twitter

Közös projektet indít az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Közegészségügyi Központja és a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség a gélkapszulás termékekkel történő balesetek hátterének jobb megértéséért

A vegyipari termékek kémiai biztonságáért felelős Országos Közegészségügyi Központ (OKK), valamint a háztartás-vegyipar érdekképviseletét ellátó Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség (KOZMOS) egyaránt elkötelezettek abban, hogy a fogyasztók által használt háztartás-vegyipari termékek rendeltetésszerű használatuk mellett ne okozzanak egészségügyi károsodást. A piacon pár éve bevezetett gélkapszulás termékekkel, vagy pontos elnevezéssel élve, a vízoldható közvetlen csomagolást tartalmazó gélkapszulákkal azonban sajnálatos módon néhány esetben történtek nemkívánatos balesetek, jellemzően kisgyermekekkel. Az elmúlt másfél évben számos önkéntes ipari vállalás, jogszabály módosítás és felvilágosító tájékoztatás is történt a balesetek számának csökkentése érdekében.

Bár a mérgezési statisztikák alapján az intézkedések eredményesek voltak, mivel a balesetek száma a 2014-es csúcs után 2015-re örvendetesen, 23%-kal csökkent, az Országos Közegészségügyi Központ és a KOZMOS egy közös projektet is indít azért, hogy jobban követni lehessen a balesetek számának csökkentése érdekében hozott műszaki és kommunikációs megoldások hatásait.

 Az OKK/KOZMOS közös projekt legfőbb célja a lakossági mosó- és mosogatószer gélkapszulákkal történt nemkívánatos balesetek hátterének vizsgálata, illetve megelőzése az érintett intézmények és csoportok (gyermekklinikák, orvosok, fogyasztók, stb.) magasszintű informálásával és bevonásával.

A projektben részt vehet bármely gélkapszulák gyártásában és forgalmazásában érintett vállalkozás a KOZMOS-on, illetve a gélkapszulákkal kapcsolatos balesetek kezelésében érintett intézmény (pl. klinikák, kórházak, orvosok, stb.) az OKK-n keresztül.

A projektben részt venni kívánó egészségügyi ellátók jelentkezését az ettsz@okbi.antsz.hu címen, míg a vállalkozások jelentkezését az office@kozmos.hu címen várja az OKK és a KOZMOS.

Az OKK-ban működő Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) ezúton is szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermekkori mérgezések jelentős része megelőzhető! Ha azonban mégis felmerül a mérgezés gyanúja, bárki a nap 24 órájában hívhatja az ETTSZ 06-80-20-11-99-es, zöld számát, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről, s az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

ÁNTSZ Kommunikáció

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu