orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
nefi_folyoirat_2.png
reach_2018_2.png
norveg_vedono.png
Főoldal » Legfrissebb hírek

Folyamatosan kell harcolni az influenza ellen

2016.12.09. Nyomtatás
Twitter

Bár az influenzára, mint könnyű lefolyású betegségre tekintünk, azonban gyakran okoz szövődményeket, amelyek a beteg, legyengült vagy idős emberek számára akár végzetes. – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár pénteken az országos tisztifőorvosi hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy idén is 1.3 millió ingyenes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportba tartozó embereknek. Külön kiemelte az egészségügyi dolgozókat, akik számára szintén ingyenesen elérhető az influenza elleni védőoltás és beadásával nem csak önmagukat védik, hanem az általuk gyógyított betegeket is megkímélik ettől az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegségtől.

Szentes Tamás, Országos Tisztifőorvos szerint az influenzaaz emberiség legjelentősebb részét érintő újkori járvány, amely egy évben 250-500 ezer ember halálához vezet a WHO adatai szerint. Ez nagyjából Budapest lakosságának negyede minden évben.

A tisztifőorvos ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy rizikócsoportokkal kapcsolatba kerülőknek, például az egészségügyben vagy szociális ágazatban dolgozónak szintén ingyenesen igénybe vehető az oltás. Az országos tisztifőorvos kérte, hogy ezzel lehetőség szerint éljenek is.

Szentes Tamás hozzátette, hogy a piacon az ingyenes oltáson kívül számos vakcina igénybe vehető, ez néhány ezer forintos térítési díj mellett megfelelő védelmet nyújt azoknak, akik nem tartoznak egyik rizikócsoportba sem, de szeretnének védettséget szerezni az influenza ellen.

Fotó: Bornemissza Péter/ÁNTSZ 

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu