orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
nefi_folyoirat_2.png
reach_2018_2.png
norveg_vedono.png
Főoldal » Legfrissebb hírek

Válasz Szabó Tímea képviselőnek

2017.02.20. Nyomtatás
Twitter

Nem felel meg a valóságnak Szabó Tímea képviselő azon állítása, hogy az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvos Hivatala későn, már a influenzajárvány kitörése után tájékoztatta a lakosságot és indított kampányt.


Az influenza figyelőszolgálat működésének elrendeléséről a 2016. augusztus 29-én kelt, JKF/13770-2/2016. iktatószámú országos tisztifőorvosi körlevél rendelkezett. Az influenza előfordulásának monitorozását országos szinten az Országos Epidemiológia Központ végzi.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala (OTH) együttműködve az Országos Epidemiológiai Központtal már 2016 novemberében tájékoztatást adott ki, a lakosság részére a térítésmentesen felhasználható – hatvan év felettieknek és a krónikus betegeknek járó – oltóanyagról. (Az oltóanyag november eleje óta elérhető, azt a háziorvosnál kérhetik, azok, akiknek életkora vagy betegsége ezt indokolja.) 

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal két hónappal a járvány kitörése előtt már kampánnyal hívta fel a figyelmet az oltás fontosságára, televíziós és rádió megjelenésekkel, sajtóközleménnyel, tömegközlekedési eszközökön (a MÁV, a Volán és a vidéki közlekedési társaságok járatain, valamint ahol ez rendelkezésre állt, ott a különböző audiovizuális eszközök útján is). Közösségi oldalunkon és az ÁNTSZ honlapján folyamatosan nyomon követhetőek az influenzajelentések, interaktív térképünket, ahol a kórházi látogatási tilalmakat jelenítjük meg, tízezrek olvassák naponta. 

Véleményünk szerint a hazai influenzajárvány kezdetének bejelentése megfelelő időben történt, és a járvány eddigi 5 hete alatt a kommunikáció megfelelő volt.

 

Képviselő asszony állításaival szemben, 2016 novemberében 26 alkalommal, decemberben 25, januárban pedig 67 alkalommal jelent meg az ÁNTSZ az influenzajárvánnyal, az elérhető védőoltással és a betegség megelőzésének lehetőségeivel az országos médiumokban. A járvány kezdete óta a látogatási tilalommal kapcsolatban több mint 150 alkalommal szerepelt az ÁNTSZ az országos médiumokban.

ÁNTSZ Kommunikáció

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu