orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
nefi_folyoirat_2.png
reach_2018_2.png
norveg_vedono.png
Főoldal » Legfrissebb hírek

Víz Világnapja

2017.03.22. Nyomtatás
Twitter

Az ENSZ Közgyűlése 2010-ben alapvető emberi joggá nyilvánította a biztonságos és tiszta ivóvízellátáshoz való hozzáférést.

Ennek ellenére a Pán-európai Régióban jelenleg közel 140 millió ember nem jut vezetékes ivóvízhez, és mintegy 85 millió ember számára nem biztosított a biztonságos szennyvíz elhelyezés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint több mint 13000, 14 év alatti gyermek hal meg évente, elsősorban Kelet- Európában és Közép-Ázsiában, víz eredetű megbetegedésben.

Hazánkban a helyzet ennél sokkal kedvezőbb, minden településén van közműves ivóvízellátás, és a háztartások mintegy 95 %-ában van vezetékes ivóvíz. Ez nemzetközi összehasonlításban is jó arány.

Az Országos Közegészségügyi Központ éves értékelése szerint az ország túlnyomó részén jó minőségű, biztonsággal fogyasztható a csapvíz. Minőségét a vízművek, és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai irányítása alatt álló népegészségügyi hatóságok rendszeres, és több mint 60 paraméterre kiterjedő vizsgálatai igazolják. Korábban sok településen jelentettek problémát az ivóvízbázisok természetes eredetű szennyezői, mint például az arzén, de ez a 2001 óta zajló, túlnyomó részt európai uniós forrásokra támaszkodó Ivóvízminőség-javító Programnak köszönhetően már csak néhány vízellátó rendszert érint. A megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz megőrzése – a vízkészletek védelme, és a takarékos, fenntartható használat révén – mindannyiunk közös felelőssége.

ÁNTSZ Kommunikáció

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu