orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
reach_2018_2.png
norveg_vedono.png
Főoldal » Legfrissebb hírek

Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer előrejelzés

2017.08.21. Nyomtatás
Twitter

A hétvégén átvonuló hidegfront, illetve az azt kísérő csapadékos idő hatására átmenetileg mérséklődött a parlagfű pollenkoncentráció, a hét első felében azonban várhatóan fokozatosan ismét erősödik a pollenterhelés.

Hétfőn még csak az Alföldön és a Dél-Dunántúlon, kedden már a Dunántúl nagy részén is, szerdától pedig az Északi-középhegység középső területeinek kivételével országszerte nagyon magas koncentrációban lehet jelen a parlagfű pollenje.

A következő napok várható parlagfű pollenkoncentrációja a PPRR+ előrejelzés szerint:

Hétfőn az ország északi felének nagy részén I. fokú riasztás, az Alföldön, illetve a Dél-Dunántúlon II. fokú riasztás érvényes. Kedden már a Dunántúl északi részére is kiterjed a II. fokú riasztás, szerdától pedig az Északi-középhegység középső területeinek kivételével országszerte II. fokú riasztás lép életbe.

Azokon a területeken, ahol a parlagfű pollenkoncentrációja eléri a nagyon magas szintet, ott minden allergiás erős, vagy igen erős tünetekre számíthat.


Részletesebb információ:

Magas parlagfű pollenkoncentráció esetén és megfelelő gyógykezelés hiányában, az allergiásoknak számítani kell a tünetek megjelenésére, úgymint tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás (és emiatt esetleges alvászavarok), garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, "piros szem" (kötőhártya-gyulladás), szem-fáradékonyság, továbbá fáradtság- és levertség-érzés, nagyobb alvásigény. Nagyon magas parlagfű pollenkoncentrációnál már minden érintettnek erős, vagy igen erős tünetei lehetnek. A parlagfű pollenkoncentráció emelkedésével egyre fokozódik az asztmás tünetegyüttes jelentkezésének valószínűsége is.

A parlagfű riasztást kiadó Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) felhívja az allergiások figyelmét arra, hogy a parlagfű szezon alatt érdemes olyan térségekben tartózkodni, ahol a parlagfű pollen-terhelés minimális. Hazánk területén belül érdemes előnyben részesíteni az erdős tájakat, hegyvidékeket. A parlagfű pollenszezon kezdetével, a hatékony védekezés érdekében az allergiásoknak javasolt mihamarabb felkeresni orvosukat. További hasznos információkért tekintse meg rövid összeállításunk (itt).

Mit kell tudni a PPRR+ előrejelzésről?

A PPRR+ előrejelzés eredményét befolyásolja mind az időjárás előrejelzés bizonytalansága, mind pedig az, hogy a pollencsapdák nagyvárosok magas épületein találhatók. Ebből következik, hogy nagyobb térségre vonatkozó, magasabb légköri pollenkoncentrációról adnak adatot. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a talaj közelében magasabb koncentrációban lehet jelen a parlagfű pollenje, illetve egy parlagfűvel erősen szennyezett terület közelében is jóval magasabb koncentrációra kell számítani.

A PPRR+ térképes előrejelzésének módszertanáról és a használt kategóriák egészségügyi tartalmáról kérjük, keresse fel részletes tájékoztatónkat! Az egyéb növényi allergénekre vonatkozó információért kövesse figyelemmel hagyományos jelentésünket is (itt). Vezesse tüneteit a pollennaplóban, kövesse azok változását a parlagfű pollenkoncentráció hatására! Regisztráljon ingyenesen a pollendiary.com oldalon és naplózza tüneteit a szezon alatt!

Országos Közegészségügyi Intézet, Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztály

A PPRR+ fejlesztést támogatja: EFOP-1.8.0-VEKOP-17 - Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program "Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” c. pályázata.

Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer előrejelzés: 33. hét / 1

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu