orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
reach_2018_2.png
norveg_vedono.png
Főoldal » Legfrissebb hírek

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2018.04.20. Nyomtatás
Twitter

2018. április 13-án az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában (NBL) nemzetközi feladathoz kapcsolódó Filovírussal végzett munka során baleset történt.

Az OKI NBL munkatársai az ilyen esetekre kidolgozott laboratóriumi protokollt végrehajtva megtették a szükséges intézkedéseket. Az érintett laboratóriumi dolgozó a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén, speciálisan kialakított egységben 7 napja áll megfigyelés alatt. A kórház szakorvosai folyamatosan figyelemmel kísérik a balesetet szenvedett személy állapotát, akin a megfigyelés alatt az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása a balesetről megtörtént, azóta a kapcsolattartás a WHO-val folyamatos, naponta adunk tájékoztatást, a WHO a megtett intézkedéseken felül mást nem tart szükségesnek. A WHO segítségével a vírus elleni oltóanyag 24 órán belül Magyarországra érkezett és az érintett laboratóriumi szakember megkapta. Ezen kívül megérkezett a kísérleti fázisban lévő vírus ellenes szer is. A baleset után azonnal megtörténtek a szükséges intézkedések, ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent.

Üdvözlettel,

ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET
Kommunikációs osztály
sajto@oki.antsz.hu

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu