orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Legfrissebb hírek

Vizsgálatot folytat a Nemzeti Népegészségügyi Központ a GOKI-ban

2018.10.09. Nyomtatás
Twitter

Hivatalból vizsgálatot indított a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI).

Az elmúlt napokban több sajtóhír jelent meg egy súlyos szívbeteg ember sajnálatos halála kapcsán. Az ügyben érintett intézményektől, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórháztól és a GOKI-tól az NNK bekérte az érintettel összefüggésbe hozható teljes körű egészségügyi dokumentációt a tényállás tisztázása érdekében. Emellett a hatóság - a szakmai protokolloknak, eljárásrendeknek megfelelő eljárás tisztázása érdekében - szakfelügyelő főorvosok közreműködését kérte.

A GOKI helyszíni vizsgálatok és dokumentáció vizsgálata alapján megállapítást nyert, hogy a helyi eljárásrendek, belső szabályozók rendelkezésre állnak, de a beteg ellátása nem azoknak megfelelően történt, azok dokumentálása nem történt meg, a szívsebészeti konzíliumról nincs dokumentáció,  a beteg nem került várólistára.

Az ügy jelenlegi szakaszában  a rendelkezésre álló szakértői vélemények alapján megállapítható, hogy az érintett beteg Dr. Székely László főorvos részéről nagyon szoros megfigyelést, sürgős kórházi felvételt, sürgősségi (24-48 órán belüli) beavatkozást igényelt. A beteget - észlelést követően - olyan érsebészeti intézetbe kellett volna irányítani, ahol a szakmai ellátás feltételei rendelkezésre állnak.

A rendelkezésre álló adatok alapján nincs összefüggés a beteg halála és a GOKI-ban a szívsebészeti osztály vezetőjének távozása között.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a jelenleg rendelkezésre álló szakvélemények ismeretén túl, további tisztázó kérdésekre várja a szakfelügyelők válaszát. A vizsgálat még nem zárult le. 

A beteg életútjáról, illetve betegségének jellegéről és súlyosságáról, valamint állapotáról a személyiségi-, és betegjogok figyelembe vételével a nyilvánosság számára nem adható tájékoztatatás. Kérjük, hogy ezen jogokat mindenki tartsa tiszteletben!

Nemzeti Népegészségügyi Központ 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu