orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Projektek » KEOP 7.6.3.0-2008-0037

Ásvány- és gyógyvíz felügyelet

Nyomtatás
Twitter

A kereskedelmi forgalomban palackozott ásvány- és gyógyvíz kapható. Magyarország gyógy turizmusa a számtalan gyógyfürdőnek köszönhetően magas szinten áll. Ezeknek a felhasznált vizeknek a folyamatos ellenőrzése nélkülözhetetlen.

A palackozó gazdasági társaságok, valamint a külföldről importáló kereskedelmi cégek vízmintáit az akkreditált laboratóriumok a jogszabályban előírt gyakorisággal és módon vizsgálják. A laboratóriumi eredmények birtokában az OKI szakvéleményt küld az OTH Országos Gyógyfürdő Főigazgatóságának (OGYFI), amely szervezet véleménye alapján az MGSZH (Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal) engedélyezi a forgalmazást.

A rendszer nyilvántartásában a palackozó által üzemeltetett kút adatai bekerülnek, az alkalmazott technológiák, amelyek fogyasztható minőségűvé teszik a kitermelt vizet. Gyógyvíz esetén a gyógyhatások nyilvántartása is megtörténik, amely főleg a tájékoztatást szolgálja.

Az OKI labortól, az ÁNTSZ regionális laboratóriumaitól, külső akkreditált laboratóriumoktól érkezik a rendszerbe a vizsgálati eredmény, a vizsgálati módszer. Az eredmény képezi a szakvélemény alapját, amely az engedélyezési eljárás kiindulópontja. Az OKI, az OGYFI és az ÁNTSZ-ek jelentései automatikusan generálódnak a rendszerből, a nyilvántartások statisztikai elemzéseket tesznek lehetővé, az EIONET felé a szükséges adat szolgáltatható.

A rendszer a többi modulhoz hasonlóan tudásbázist működtet a palackozók és a laboratóriumok számára.

Itt is lényeges elem a lakossági tájékoztató, amely a forgalomban lévő palackozott ásványvizekről, a palackozott- illetve medencés gyógyvizekről nyújt orvos-szakmai tartalmú információkat. Lényeges a tájékoztató felület idegen nyelvű változata, amely a Magyar Turizmus Zrt.-vel való együttműködésben áll elő.

A rendszer sematikus ábrája:

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu