orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Projektek » KEOP 7.6.3.0-2008-0037

Természetes fürdővíz felügyelet

Nyomtatás
Twitter

A természetes víztesteken kijelölt – adott szervezet által üzemeltetett, természetes fürdőhelyekről származó – fürdővíznek vízminőségi adatait kezeli ez a modul. A természetes fürdőhelyek a hazai felszíni vizek részei (strandok, szállodák-, campingek partszakaszai), számosságuk ~250.

A vízminőség ellenőrzésére – a szezon előtt – állapítják meg a monitoring naptárat, amely havi (pontos) vizsgálati időpontokat rögzít. Ez alapján történik– az egybefüggő víztesten működő több fürdőhely tekintetében egyetlen – mintából a laboratóriumi vizsgálat.

Fürdőhely létesítéséhez több hatóság (ÁNTSZ, KvVM, KÖFÉK, Vízi-rendészet, önkormányzat jegyzője) közreműködése szükséges. A nyilvántartásba került természetes fürdőhely a nyilvántartásban örök érvénnyel kerül be, későbbi megszüntetése csak a státusz jellemzőjének átírását eredményezi, nem törlődik soha.

A vízminőségi adatokat (mikrobiológiai kórokozók) EIONET és VISE jelentései generálhatóak a rendszerből.

A vízmintákat az akkreditált laboratóriumok vizsgálják, az eredményt elektronikusan továbbítják a rendszernek.

A hatósági felügyeletet ellátó ÁNTSZ kistérségi intézet jelentést küld az OKI-nak a vízszennyeződésről.

A lakossági és turisztikai tartalomszolgáltatás lényeges portálszolgáltatás. A hazánkat felkereső külföldieket komolyan érdekli a hazai természetes fürdővizek (Balaton, Tisza, Duna, Velencei tó, stb.) vízminőségi jellemzői.

A rendszer sematikus ábrája:

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu