orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja

2014.06.03. Nyomtatás
Twitter

Hivatalosan 1959-től adtak oltásokat az utazóknak az akkori Országos Közegészségügyi Intézetben. Az első évtizedekben az utazók szűk köre főleg üzletemberekből és politikusokból állt. Az oltóanyagok fajtája is töredéke volt a jelenleginek: kolera, himlő, hastífusz, sárgaláz és tetanusz ellen oltottak. Az 1990-es évektől ugrásszerűen emelkedett az utazók száma, a szervezett turizmus mellett népszerűek lettek az egyéni utak is. Munkavállalók, tanulmányútra indulók, mentőalakulatok, extrém sportot űzők, kalandvágyók szélesítették az ellátottak körét. 

1999-ben a szolgáltatás átszervezésének igénye szerencsésen találkozott az akkori lehetőségekkel. Néhány hónap alatt korszerű rendelőt hoztak létre, és megújult gárdával kezdődött meg a munka az Oltóközpontban. Az Utazási Medicina Nemzetközi Társasága (ISTM) oktatóanyagot állított össze azoknak az orvosoknak, akik elméleti vizsgát is akartak tenni ebből a tárgyból. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) oltóközpontjának minden orvosa megszerezte ezt a bizonyítványt. Ennek a tananyagnak a felhasználásával 2008. óta hazánkban kétévente tartanak képzést, azzal a céllal, hogy egységesen magas színvonalú legyen az utazók felkészítése. Az Oltóközpont naponta megkapja azt a nemzetközi járványügyi jelentést is, ami a világban előforduló fertőző betegségekről és az ezekkel kapcsolatos intézkedésekről szól, ezáltal naprakész információk segítik a folyamatosan magas színvonalú ellátást.

Az oltóanyagok számában és minőségében is jelentős változás történt az elmúlt évek során. Jelenleg - utazással kapcsolatosan - 17 betegség előzhető meg oltással. A vakcinák egy vagy több komponensűek is lehetnek, amit az utazó igénye szerint választanak ki. Rövid vagy hosszú távú oltási tervet állítanak össze, oltanak felnőtteket, gyermekeket, egészségeseket és krónikus betegségben szenvedőket is. Az a cél, hogy az utazás egészségügyi kockázatát csökkentsék, és lehetővé tegyék mindenki számára azt, hogy terve, vágya úgy teljesüljön, hogy azt betegség ne árnyékolja be, hazánkba egészségesen térhessen vissza.

Az oltásokon túl minden egyéb kockázatról szóbeli tájékoztatást adnak, de írásos összefoglalókat is készítenek. Eddig magyar és angol nyelven 58 ilyen anyag készült el, melyeket évente frissítenek.

Fontos kiemelni, hogy az utazásra történő felkészülés igényli a személyes jelenlétet, adott esetben a vizsgálatot. Ennek megfelelően az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja telefonon, illetve levelezés útján nem, kizárólag személyes beszélgetések keretében ad egyénre szabott tanácsot. Ennek keretében részletesen kikérdezik az utazás körülményeiről (pl. üdülés, felfedező túra, munkavállalás), időtartamáról, az egészségi állapotáról (krónikus szervi betegség, pszichés zavar, állandó gyógyszerek, immunhiányos állapot, műtétek, allergia stb.), a terhesség lehetőségéről és az eddigi oltásokról. Ezek figyelembevételével mérik fel a lehetséges kockázatokat, illetve választják ki a szükséges oltásokat. A központot évente átlagosan 8-10 ezer ember keresi fel és összesen 12-13 ezer oltást adnak be, a helyben elérhető 18 féle oltóanyagból.

Szóbeli és írásos tájékozatókkal látják el az utazókat a magassági betegségről, a hosszú repülőút kockázatáról, a veszettségre gyanús állatharapás megelőzéséről, a szúnyogok által terjesztett betegségekről és még számtalan olyan helyzetről, amelyeknek egészségügyi kockázatuk lehet.

A felkészítés fontosságáról és sokrétűségéről győződhet meg az, aki felkeresi az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontját, illetve az intézmény honlapját a http://www.oek.hu/oek.web?to=11nid=209pid=1lang=hun internetes címen.

Országos Epidemiológiai Központ