orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Miért veszélyes az energiaital a fiatalokra? Válaszol dr. Vajda Zsolt (Heim Pál Gyermekkórház)

2012.02.06. Nyomtatás
Twitter

1.      Milyen gyakran fordul elő, hogy energiaital-fogyasztás miatt a Heim Pál Gyermekkórházba kerül gyermek?

Havi egy-két enyhe koffein mérgezéssel találkozunk általában. A súlyosabb estetek szerencsére ritkábbak, bár van némi emelkedő tendencia. Tapasztalataim szerint talán nyáron több az ilyen eset, a buli, a társaság miatt, a korosztályos csapatba sikk ezeket inni manapság. Szélesedik a kínálat, trendi a doboz, egyszerűen divattá vált az energiaitalok fogyasztása a fiatalok, és sajnos a tinik körében is. Már reggel a metrón, álmosan ülve ott van a kezükben az energiaitalos doboz.

2.      Miért veszélyes a gyerekekre az energiaital? Milyen szerveire van hatással?

 Néhány egyszerű adat. A kávé ml-ként koffeinből 1 mg-ot tartalmaz, egy adag fél dl, tehát 50 mg. Az energiaital 0, 3 mg/ml, de a kiszerelés többnyire 2, 5 dl, de  van már 1, 5 l-es kiszerelés is.

 Ez már sok kávényi mennyiség ugye? Megtörtént, hogy a gyerek nyáron fociedzés után, üdítő helyett megivott egy üveggel… Hát nem volt jól….  A szakirodalom szerint gyerekkorban a 15mg/ testsúly kg már mérgező, de a tünetek már 3 mg/kg-tól érezhetőek. Szapora szívműködés, izgatottság, kipirulás jelentkezik először.

 A másik veszély a koffeinen túl a többi alkotóelem jelenléte.

Ezekben, az italokban van még taurin, ami egy aminosav, és a fizikai erőnlétet fokozza azzal, hogy beviszi a cukrot a sejtekbe, és növeli a teljesítőképességet. Akad még guarana, egy növényi kivonat és a memóriára és a fizikális állapotra hat úgy, hogy ebben is van koffein, és ez hozzáadódik az italban eleve benne lévő nem kis mennyiséghez. A szakirodalom szerint a koffein „az egyetlen legális pszichoaktív drog”. Idegrendszeri izgató, simaizom lazító. A váz és a szívizom működését fokozza, vízhajtó hatású. A légzőrendszer munkájára is hat, emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, tehát az egész szervezetet egy fokozottabb reakciókészségű állapotba helyezi. Kell ez egy gyereknek? Ha lehet, ne számítógép előtt töltse az éjszakát, aludjon. Kialvatlanok, fáradtak. Ez ugyanis manapság a legfőbb érvük az energiaitalok fogyasztására.

3.      Milyen további veszélyt jelent, ha kombinálják mással, például alkohollal?

A felfokozott állapot, a buli, és hozzá az alkohol ismert hatásai összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, és rontják a reális döntéshozatal esélyeit. Ebből számos veszélyhelyzet adódik. Adott a felfokozott izgalmi állapot, amihez a szokásosnál jóval több cukrot éget a szervezet, és az alkohol, ami nagy mennyiségben fogyasztva vércukor szint  esést okoz, együttesen súlyos, akár eszméletvesztéses állapothoz vezethet.  Ha alkohol helyett egyéb stimulánssal kombinálják az energiaitalokat, akkor a két szer szív és érrendszeri hatása adódik össze, és ez vezet a jellegzetes mérgezéses keringési zavarhoz.

4.      Milyen kezelésre van szüksége ilyenkor a gyermeknek?

Mentőt kell hívni azonnal, és kórházi kezelés szükséges! Ne tegyék személyautóba! A kórházban a tüneteknek megfelelő azonnali szakorvosi segítséget kapnak.  A kísérő segítsen az ellátásban azzal, hogy informálja az orvost, mit, mennyit és mivel keverve fogyasztott a fiatal.

5.      Mire figyeljenek a szülők, mit tehetnek ők, hogy ne forduljanak elő ilyen esetek?

Személyes véleményem, hogy ne azt mondjuk, ne igyanak energiaitalokat. A tinik úgyis kipróbálják. Azt mondjuk el, amiről itt beszéltünk. Nyomatékosan tudatosítsuk, hogy ez veszélyes is lehet, főleg,  ha nem ismernek mértéket. Szülőként törekedjünk arra, hogy ne legyen rá szükségük, például a kialvatlanság miatt. Fontos a szülői példa, napi öt kávé, és a papa kezében az ismert doboz… hiteltelenné teheti  az aggódó tiltást. Nekünk, felnőtteknek is hasonló módon reagál a szervezetünk az energiaitalokra, ne felejtsük el!

További információk:

http://www.antsz.hu/portal/hir1/energiaital_tuladagolas.html?transactionid=6480431126691497360

Anonim kérdőív:

http://www.antsz.hu/hir1/energiaital_kerdoiv_es_tajekoztato.html

Dr. Vajda Zsolt adjunktus, Heim Pál Gyermekkórház, Toxikológiai és anyagcsere osztály

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu