orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Száz éve született dr. Farkas Elek, a virológia hazai megteremtője

2011.09.27. Nyomtatás
Twitter

2011. szeptember 26.

Emléküléssel és emléktábla avatással emlékeztek Budapesten, az Országos Epidemiológiai Központban a száz éve született dr. Farkas Elekre, akit a hazai virológiai megteremtőjeként tart számon a magyar orvostudomány-történet. A Fodor Teremben megtartott tudományos emlékülésen képviseltette magát a 2004-ben elhunyt dr. Farkas Elek családja is.

-

Az emlékülésen dr. Melles Márta megnyitójában felidézte dr. Farkas Elek életének főbb állomásait (felvételünkön). Dr. Farkas Elek 1935-ben szerzete meg orvosi diplomáját a Pázmány Péter Tudományegyetemen. 1936. október elsején lett tiszteletdíjas orvos az akkori Országos Közegészségügyi Intézet biológiai osztályán. 1941-ben kapta feladatul, hogy az OKI ungvári fiók-intézetében megkezdje a kiütéses tífusz elleni vakcina termelést a világháború következtében kialakult járvány felszámolása céljából. Ebben a munkában dr. Takátsy Gyula és dr. Zoltai Nándor volt a munkatársa. Ennek a vakcinának köszönhetjük, hogy Magyarországon az utolsó Rikettsia prowazekii megbetegedés 1971-ben fordult elő. 1949-ben kapott ideiglenes, majd 1950-től végleges megbízást az OKI virológiai osztály megszervezésére. Ezzel megteremtette a nemzetközi hírű hazai virológiai iskolát. Prof. Dr. Ivánovics Györggyel elindították a Magyar Mikrobiológiai Társaságot 1951-ben, megalapították az Acta Microbiologica Hungarica folyóiratot 1954-ben. Az élő gyengített kanyaróvírus vakcina kialakítását követően megszervezték a hazai védőoltások megindítását a Járványügyi Osztállyal és a hatóságok támogatásával. Osztályvezetősége alatt több mint 4 millió adag gyermekbénulás vakcina készült (Koch Sándor vezetésével). Kiharcolta az OKI vezetőségével együtt, hogy felépüljön a himlő laboratórium, a lehetséges himlő behurcolás megelőzése céljából, ami 1968-ban kezdett el működni.*

Dr. Straub Ilona dr. Farkas Elek elkötelezettségét méltatta a virológia iránt. Dr. Berencsi György professzor a pályatársak nevében idézte fel, hogyan is jutott el az egykori Országos Közegészségügyi Intézet himlőlaboratóruma a mai korszerű Nemzeti Biztonsági Laboratóriumig. Dr. Takács Mária előadásában az új és az újonnan megjelenő vírusokkal foglalkozott.

-

-

Az emlékülés után a résztvevők az OEK-be vonultak, ahol a II. emeleti egykori víruslaboratóriumi folyosón felavatták dr. Farkas Elek emléktábláját, melyen dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos is elhelyezte a tiszteletadás koszorúját a pályatársak, a tisztelők, a család mellett (felvételünkön).

(* prof. dr. Berencsy György: http://www.oek.hu/oek.web?nid=951&pid=1 )

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu