orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

WHO: H1N1 INFLUENZA – TÉNYEK ÉS ADATOK AZ EURÓPAI RÉGIÓRÓL

2009.11.12. Nyomtatás
Twitter

World Health Organization

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 147 országának irodavezetői és szakértői a múlt héten szakmai egyeztetést tartottak Genfben többek között a H1N1 vírusról és a járványról, különös hangsúlyt fektetve az elmúlt hetekben kibontakozó és súlyosbodó európai helyzetre. Dr. Margaret Chan, a WHO főigazgatója ismét felhívta a figyelmet a védőoltás fontosságára, amely a megelőzés és a járvány megfékezésének a legfontosabb eszköze.

Míg Magyarországon jelenleg hat halálos áldozatot követelt az új típusú influenza vírus, és bár az ország minden régiójában megtalálható a vírus, a járvány egyelőre itthon mégis mérsékeltnek tekinthető, a szomszédos Ukrajnában az utóbbi napokban robbanásszerűen súlyosbodott az új influenza okozta egészségügyi helyzet. A WHO londoni referencia laboratóriumába küldött mintákból már 64 esetben igazolódótt a H1N1 vírus jelenléte. A legfrissebb jelentések szerint több mint egy millió fertőzött beteget regisztráltak Ukrajnában, amelyből 174 esetben halálos volt a vírus. Szerbia, Bulgária és Románia is egyre erősödő országos járványról beszél, nem-hivatalos jelentések szerint pedig Fehéroroszország, Kazahsztán és Türkmenisztán is egyre több súlyos esetről számol be, miközben Európa nyugati részén is több országban gyorsan terjed a járvány. 2009 áprilisa óta 423 ember halálát okozta a H1N1 vírus Európában és összesen 6592 emberét a világban. Amerikai adatok szerint az áldozatok 30 százalékánál nem igazoltak krónikus alapbetegséget, azaz egészséges, fiatal felnőttek voltak.

Európában, Magyarország (Omninvest) az elsők között állította elő a H1N1 vírus elleni védőoltást – a megszokott, több évtizedes múlttal rendelkező, szezonális influenza elleni oltási gyártási technológia alapján – amely inaktívált, teljes vírust tartalmaz. Később több gyógyszercég is piacra dobta az új influenza elleni inaktivált vírusból készült vakcináját, amelyek mindegyike, az előállítási technológiától függetlenül, jól alkalmazható. A WHO-nál jelenleg még folyik ezen védőoltások mínősítése, de a WHO londoni laborjában – ahol vizsgálják az oltások immunogenitását – a jelenlegi eredmények alapján, a magyar vakcina nagyon jó minősítést kapott. A magyar oltóanyag, mivel teljes vírusból készül, gyakorlatilag kiváltja azt az immunválaszt, amelyet a természetes immunitás adna egy, a H1N1 fertőzésen átesett emberben, és egy dózis elegendő a megfelelő imunválasz kiváltásához. Az eddigi klinikai tapasztalatok pedig azt igazolják, hogy a magyar vakcina hatásos, biztonságosnak tekinthető, minden korosztálynak beadható 12 hónapos kortól, és nem okoz több mellékhatást, mint a szezonális influenza oltás.

 

Októberben több európai országban megindult az oltási kampány. Annak ellenére, hogy Magyarországon az utóbbi hetekben ugrásszerűen megnőtt az oltásra jelentkezők száma, az oltottak aránya még így is nagyon alacsony, 10 százalék alatt van, ugyanakkor a szakértők szerint a teljes lakosság több mint 50 százalékának kellene megkapnia az oltást, ahhoz hogy a járvány megfékezhető legyen. Magyarország kivételes helyzetben van, hiszen rendelkezésre áll megfelelő mennyiségben az oltóanyag, így egy sziget lehetnénk Európa szívében, ahol nem tombol a járvány, ezért ismét szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét a H1N1 vírus elleni oltás fontosságára! Különösen fontos a magas kockázati csoportba tartozók, a krónikus betegek, asztmások, cukorbetegek, terhes nők és kiskorú gyermekek oltása. A védettség kialakulásához minimum két hétre van szükség, ezért ajánlott a védőoltás mihamarabbi igénybevétele.

Dr. Pusztai Zsófia
A WHO Magyarországi Iroda vezetője

Budapest, 2009. november 11.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu