orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Módszertani levél a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések megelőzéséről

2016.04.18. Nyomtatás
Twitter

A „szuperbaktériumok”, azaz az antibiotikumok hatásának ellenálló, úgynevezett multirezisztens baktériumok megjelenése és elterjedése, valamint a fertőzések szempontjából nagy kockázatú betegek számának emelkedése világszerte egyre nagyobb problémát okoz a kórházakban. Az ilyen baktériumok okozta  fertőzések megelőzése és visszaszorítása érdekében az ÁNTSZ háttérintézete, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) kidolgozta a „Multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések megelőzéséről” című módszertani levelet, amely mindenki számára elérhető az OEK honlapján a http://www.oek.hu/oek.web oldalon mind az Aktuális témáink, mind a Szakmai információk / Módszertani levelek menüpont alatt. Az országos tisztifőorvos levélben hívja fel a szakma figyelmét a multirezisztens kórokozók okozta fertőzések megelőzésére szolgáló, tudományos bizonyítékokon alapuló szakmai anyagra.

A multirezisztens kórokozók leggyakrabban olyan „szuperbaktériumok”, amelyekre nincs vagy alig akad gyógyszer. Ezeknél a baktériumoknál ugyanis olyan tulajdonságok alakulnak ki, amelynek köszönhetően ellenállnak a korábban még hatásos antibiotikumoknak, ennek következtében a fertőzések kezelése megnehezül vagy akár lehetetlenné válik. A multirezisztens kórokozók leggyakrabban a kórházban kezelt vagy a bentlakásos intézményekben ápolt embereket veszélyeztetik, de egészséges felnőttekben és gyermekekben is előfordulhatnak. A módszertani levél segítheti a multirezisztens kórokozók okozta fertőzések és járványok megelőzését szolgáló intézkedések gyakorlati megvalósítását.

Európában és ezzel együtt hazánkban is ezek az antibiotikum kezelésre nem reagáló baktériumok okozzák ma már az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentős részét, így napjainkban az antibiotikum rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot. Az ÁNTSZ folyamatos laboratóriumi és járványügyi  adatgyűjtéssel követi a „szuperbaktériumok” és az általuk okozott kórházi fertőzések előfordulását, illetve értékeli és közzéteszi az eredményeket.

Az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok kialakulásához alapvetően a túlzott és a helytelen antibiotikum használat vezetett. A felelőtlen antibiotikum alkalmazás ellen a lakosság és az antibiotikumokat felíró orvosok is sokat tehetnek. Ha indokolatlanul, vagy nem az orvos utasításai szerint szed valaki antibiotikumokat, azzal hozzájárul az antibiotikum rezisztencia növekedéséhez. Indokolatlan az antibiotikum szedése a  vírusos fertőzésekre (pl. megfázás, nátha, influenza), mert az antibiotikumok a vírusokra nem hatnak. A fertőzések megelőzésében kulcsszerepe van a helyes kézfertőtlenítési, kézmosási gyakorlatnak is, melyet mindenkinek alkalmaznia kell: a betegnek, a látogatóknak és az egészségügyi személyzetnek is.

Számos szakmai tanulmány bizonyítja, hogy az egészségügyi intézményekben a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések kialakulása és elterjedése megelőzhető a megfelelően, következetesen és fegyelmezetten végrehajtott intézményi infekciókontroll programmal és antibiotikum felírási, illetve alkalmazási szabályozással.