orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Videók

Járványügy: Antibiotikum rezisztencia / Ellenálló baktériumok

2015.12.23. Nyomtatás
Twitter

Megfázásra, influenzára hatástalan az antibiotikum! Alkalmazza azokat okosan!


Olyan szuperbaktériumok fenyegetik az emberek egészségét, amelyekre nincs, vagy alig akad gyógyszer. Ezek a baktériumok ellenállnak az antibiotikumoknak és ellehetetleníthetnek olyan fontos orvosi beavatkozásokat, mint például a rákos betegek kezelése vagy a szervátültetések. Sőt könnyen előfordulhat, hogy néhány év múlva egy egyszerű tüdőgyulladásra sem lesz megfelelő gyógyszer. Az úgynevezett antibiotikum rezisztencia ellen a lakosság is sokat tehet, azzal, hogy felelősségteljesen alkalmazza az antibiotikumokat, pontosan betartva az orvos utasítását.

Megfázás? Nátha? Gyógyulj antibiotikum nélkül! (30)


Az európai adatok megerősítik, hogy az Unióban az ellenálló baktériumokkal fertőzött betegek száma nő. Az antibiotikum rezisztencia jelentős közegészségügyi veszélyt jelent!Az Európai Antibiotikum Nap célja, hogy felhívja a figyelmet az antibiotikum rezisztencia veszélyére és a antibiotikumok felelősségteljes alkalmazására.Az antibiotikumok felelősségteljes alkalmazása segítheti a rezisztens baktériumok kialakulásának megelőzését és az antibiotikumok hatékonyságának megőrzését a következő generációk számára.Az Európai Antibiotikum Napot minden évben november 18-án rendezik meg.

Megfázás? Nátha? Gyógyulj antibiotikum nélkül! (15)


Az európai adatok megerősítik, hogy az Unióban az ellenálló baktériumokkal fertőzött betegek száma nő. Az antibiotikum rezisztencia jelentős közegészségügyi veszélyt jelent!
Az Európai Antibiotikum Nap célja, hogy felhívja a figyelmet az antibiotikum rezisztencia veszélyére és a antibiotikumok felelősségteljes alkalmazására.
Az antibiotikumok felelősségteljes alkalmazása segítheti a rezisztens baktériumok kialakulásának megelőzését és az antibiotikumok hatékonyságának megőrzését a következő generációk számára.
Az Európai Antibiotikum Napot minden évben november 18-án rendezik meg.

Mit jelent az antibiotikumok felelősségteljes használata?
Milyen üzenete van erről az Egyesült Államok egészségügyi hatóságainak?


Válaszol: Dr. Melles Márta főigazgató főorvos, Országos Epidemiológiai Központ

Mi az antibiotikum? Milyen veszélyt jelent, ha gondatlanul használjuk?


Válaszol: Dr. Melles Márta főigazgató főorvos, Országos Epidemiológiai Központ

Kiknek okoz problémát az antibiotikum-rezisztencia? Érdemes torokfájásra maradék antibiotikumot beszedni? Mi a WHO üzenete az antibiotikumok hatásosságának megőrzése érdekében?


Válaszol: Dr. Melles Márta főigazgató főorvos, Országos Epidemiológiai Központ, Dr. Prinz Gyula, a Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozatának elnöke

Clostridium difficile: gyakran csak a boncteremben fedezik fel a halálos kórokozót


Súlyos, akár halálhoz vezető hasmenést tud okozni az a baktérium, amelynek elterjedéséről egyre több adatot gyűjtenek járványügyi szakemberek.
Megszólal: Dr. Prinz Gyula, a Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozatának elnöke

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu