orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png

Csak szükség esetén szedjen antibiotikumot!

2013.11.15. Nyomtatás
Twitter
Az antibiotikum rezisztens baktériumok számának növekedése jelentős egészségügyi probléma

Az életre veszélyes fertőzéseket évtizedek óta antibiotikumokkal gyógyítják. Napjainkban az antibiotikumok helytelen használatának következtében kialakultak és elterjedtek az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok. Az ilyen rezisztens baktériumokkal fertőződött betegnél az antibiotikum kezelés hatástalan lehet és a betegség hosszabb ideig tarthat, illetve lefolyása súlyosabb lehet. Az antibiotikum rezisztencia kialakulásának lehetősége komoly népegészségügyi veszélyt jelent, mivel az ellenálló baktériumok elterjedhetnek a közösségben. Az antibiotikumok hatékonyságának megőrzése mindenki felelőssége! Az antibiotikumok felelős használata segíthet a rezisztens baktériumok megállításában! Ha meg tudjuk állítani a rezisztens baktériumok kialakulását, akkor megtartható lesz az antibiotikumok hatékonysága a jövő generáció számára is!

Csak szükség esetén szedjen antibiotikumot!

Az antibiotikumokat csak akkor szabad használni, amikor indokolt. A helytelen túlzott antibiotikum használat rezisztens baktériumok kialakulásához vezethet.

Az indokolatlanul használt antibiotikum nem segíti a gyógyulást. Az antibiotikum HATÁSTALAN az olyan vírusok által okozott fertőzésekben, mint a nátha, influenza. A legtöbb esetben az ember immunrendszere képes az egyszerű fertőzés leküzdésére. Az antibiotikum szedése nem gyorsítja meg a gyógyulást, nem akadályozza meg a vírus átterjedését más személyre. Csak orvos alkalmas a megfelelő diagnózis felállítására és annak eldöntésére, szükséges-e antibiotikumos kezelés.

Ne szedjen antibiotikumot orvosi recept nélkül!

Ha megfázott vagy influenzás és orvoshoz fordult, mindig tartsa be a gyógykezelésére szóló utasításait!

Ha tünetei az orvos által meghatározott időn belül nem javulnak, vagy rosszabbodnának, hívja fel orvosát, lehetséges, hogy kezelésében változtatni kell.

Megfázott? Influenzás? Ne szedjen szükségtelenül azonnal antibiotikumot, alkalmazzon tüneti kezelést!

Mit tegyen, ha megfázott vagy influenzás, és orvosa nem írt fel antibiotikumot?

1.            Maradjon otthon, pihenjen és ápolja magát, hogy állapota javuljon.

2.            Bőven fogyasszon folyadékot, nehogy kiszáradjon.

3. Kérdezze orvosát, hogyan enyhítheti tüneteit, mint az eldugult orr, torokfájás, köhögés stb.

Ha  tünetei az orvos által meghatározott időn belül nem javulnának, esetleg rosszabbodnának hívja orvosát, lehetséges, a kezelésen változtatni szükséges.

Letölthető kiadvány: Csak szükség esetén szedjen antibiotikumot!