orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png

Állítsuk meg a szükségtelen antibiotikum felhasználást!

2013.11.15. Nyomtatás
Twitter

Az antibiotikumok hatásosságának megőrzése mindnyájunk felelőssége!

1.            Az antibiotikum rezisztencia mértékének növekedése veszélyezteti az antibiotikumok jelenlegi és jövőbeli hatásosságát

Az antibiotikum rezisztencia növekvő és jelentős közegészségügyi probléma Európában.

Összefüggés van a jelenlegi helytelen antibiotikum alkalmazási gyakorlat és az antibiotikum rezisztencia növekedése között.

Az antibiotikumok aggasztó módon veszítik el hatékonyságukat.  5 évvel ezelőtt  ez a folyamat még nem volt előrelátható. Az antibiotikum alkalmazás következtében a baktériumok ellenállóvá válnak.

Miközben az antibiotikum rezisztens baktériumok által okozott fertőzések növekedő tendenciát mutatnak, nincs kilátásban új antibiotikumok megjelenése a kereskedelemben, így a jövőben csökken a hatékony antibiotikumok száma.

Az antibiotikumok 80-90%-ának a felírása az alapellátásban történik.

Ha a jelenlegi arányban folytatjuk az antibiotikum fogyasztást, Európa szembesülhet az antibiotikumok előtti érával, amikor egy bakteriális fertőzés halálos ítéletet jelenthetett a beteg számára. Előfordulhat tehát hogy, a jövőben a gyógyításhoz szükséges antibiotikum már nem lesz hatásos.

2. A felírt antibiotikum terápia körültekintő, helyes és indokolt alkalmazásával az alapellátásban  az antibiotikum rezisztens baktériumok növekvő trendje megfékezhető

Az antibiotikum expozíció összefüggésben van az antibiotikum rezisztencia megjelenésével.

Az alapellátásban dolgozó orvosoknak felelősséget kell vállalniuk a helyes antibiotikum alkalmazás megvalósításában, annak érdekében, hogy megőrizhessük az antibiotikumok hatásosságát.

Csak akkor írjon fel antibiotikumot, amikor az szakmailag indokolt!

Az antibiotikum felírását a tüneti diagnosztikára alapítsa, ne a beteg kívánságára.

Éljen státusával, és mint az alapellátásra szoruló betegek hivatalos és hiteles orvosi tanácsadója, tájékoztassa pácienseit a helytelen antibiotikum terápia kockázatairól.

3.  A beteggel történő kommunikáció jelentősége

Kommunikálja pácienseinek az antibiotikumok javallatait: az antibiotikumok csak a bakteriális fertőzések ellen hatnak, és hatástalanok a vírusfertőzések, mint például a nátha vagy influenza gyógyításában.

Tájékoztassa betegeit az antibiotikum kezelésről és az antibiotikum rezisztenciáról.

Bizonyosodjon meg arról, hogy páciensei megértik és egyetértenek az Ön által javasolt terápiával.

Amennyiben nem antibiotikum, hanem tüneti kezelést ajánl, az nem jelenti a konzultációra fordított idő növekedését.

Amennyiben antibiotikumot ír fel, tájékoztassa betegét az antibiotikum helyes alkalmazásáról.

A szakszerű orvosi tanácsadás befolyásolja a betegek gondolkodását, betegségükhöz való hozzáállásukat és megértik azt, mikor van, illetve mikor nincs szükség antibiotikumra a kezelés során, különösen akkor, ha a felvilágosítás kiterjed a betegség lefolyására, gyógyulási idejére és a gyógyulással kapcsolatos  általános nem specifikus javallatokra.

Letölthető kiadvány:
Állítsuk meg a szükségtelen antibiotikum felhasználást! 1.

Állítsuk meg a szükségtelen antibiotikum felhasználást! 2.