orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png

Antbiotikumot csak célzottan!

2013.11.15. Nyomtatás
Twitter
Kérjük, fogadja meg tanácsainkat!

A feleslegesen szedett antibiotikumtól a baktériumok megváltoznak és ellenállóvá válnak a kezeléssel szemben. Emiatt az elmúlt 25 évben egyre több antibiotikum vesztette el hatékonyságát. Ha ezt a problémát nem vesszük komolyan, az egész világnak – ezen belül Európának is – szembe kell néznie az antibiotikumok előtti korszak visszatérésével, amikor egy egyszerű sebfertőzés is halálos ítélet lehetett. Ebből következően, amikor valóban szükségünk lenne az antibiotikumra, az már nem lesz hatásos.

Mindig kövesse az orvos utasítását, hogy mikor és hogyan használja felelősségteljesen a rendelt antibiotikumot, így az hatásos maradhat a jövőben is.

Az antibiotikum nem előzi meg sem a megfázást, sem azt, hogy az influenza vírus más embert megfertőzzön.

A helytelenül és indokolatlanul szedett antibiotikum nem használ.

Az indokolatlanul szedett antibiotikum hatására a baktériumok ellenállóvá válnak az antibiotikum kezelésre, így az is előfordulhat, hogy amikor valóban szükségesséválik az antibiotikum kezelés, az már nem hat.

Az antibiotikum a súlyos baktérium­fertőzés hatásos gyógyszere – nem segít kigyógyulni a különböző vírusfertőzésekből, például az influenzából.

Antibiotikumot csak akkor szedjen, ha orvos írta fel! Kövesse az orvos utasításait! Ne hagyja abba a felírt antibiotikum szedését idő előtt, akkor sem ha már jobban érzi magát. A teljes gyógyuláshoz szükség van az elrendelt mennyiség beszedésére.

Az esetlegesen megmaradt gyógyszert soha ne adja át másnak. Ne szedje be ismét orvosa javaslata nélkül! A maradék gyógyszert a patikák térítésmentesen átveszik és környezetkímélő módon megsemmisítik.

Letölthető kiadvány: Antbiotikumot csak célzottan!