orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Archívum » Oltásbiztonság

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Szamárköhögés: a szigorú hazai kötelező védőoltási rend betartása segített megelőzni egy komolyabb járványt

2013.05.17. Nyomtatás
Twitter

Részben lezárult a járványügyi vizsgálat a Pilisszentlászlón előfordult szamárköhögéses esetekkel kapcsolatban. A Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatal Népegészségügyi Intézetének munkatársai az iskolában tanuló 195 diák oltási könyvét ellenőrizték. Megállapították, hogy 194 esetben a dokumentumokban a kötelező védőoltásokról szóló igazolások hiánytalanul szerepelnek. Egy gyermek oltási könyvének ellenőrzése még folyamatban van.

A népegészségügyi intézet jelentése szerint összesen 5 felnőttnél és 1 gyermeknél merült fel a szamárköhögés gyanúja. Az eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok 4 felnőtt esetében igazolták a fertőzést. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az a tény, hogy gyermekek körében nem történt több megbetegedés, elsősorban a védőoltásnak köszönhető. A szigorú hazai kötelező védőoltási rend betartásával az olyan súlyos betegség okozta járványok kialakulása is megelőzhető, mint például a szamárköhögés.

A felnőttek megbetegedésében szerepet játszhatott, hogy az immunitás az életkor előrehaladtával hanyatlik, ezért a tíz évnél régebben oltott pedagógusok önkéntes oltásához a népegészségügyi intézet oltóanyagot biztosított, melyet a tantestület tagjai közül többen már meg is kaptak. A járványügyi kivizsgálás során az érintett intézmény vezetője minden tőle telhetőt megtett, hogy a népegészségügyi intézet munkatársait feladatuk elvégzésében segítse.

Az eset kapcsán fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy különösen fontos a szamárköhögés elleni ismétlő oltás beadatása, ha újszülött érkezik, érkezett a családba. A kisgyermekek az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják. Ha a csecsemő még az oltások nyújtotta védettség kialakulása előtt fertőződik, a betegség életveszélyes lehet számára. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy a korai életszakaszban a csecsemőt a fertőzéstől az ún. nyájimmunitás védheti meg. Ehhez szükséges, hogy a családtagok még a baba érkezése előtt ismétlő oltást kérjenek saját maguk számára.

Országos Tisztifőrvosi Hivatal Járványügyi Főosztály
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály