orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Archívum » Oltásbiztonság

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Bővül azon védőoltással megelőzhető betegségek köre, melyek ellen az oltóanyagot a magyar állam biztosítja

2014.04.23. Nyomtatás
Twitter
Megelőzés, védelem, védőoltás: Európai Védőoltási Hét 2014.

Magyarországon az életkorhoz kötött oltások teljesítése hosszú évekre visszatekintve kiváló, az oltandó korosztályokban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot. A magas átoltottságnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek járványügyi helyzete világviszonylatban is kiváló. Az Európai Védőoltási Hét fő üzenete, hogy minden gyermeknek joga és szüksége van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre. Hazánkban a Nemzeti Védőoltási Program 2014-es változása tovább bővíti azon védőoltással megelőzhető betegségek körét, amelyekkel szemben a védelmet nyújtó oltóanyagokat az állam biztosítja, így védve gyermekeink egészségét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája 2014-ben kilencedik alkalommal hirdeti meg az Európai Védőoltási Hét eseménysorozatát. A 2014. április 22-26. közötti programokban Magyarország hivatalosan nyolcadik alkalommal vesz részt. Az Európai Védőoltási Hét kiváló alkalom arra, hogy kiemelje a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek és az ellenük való védekezés fontosságát. Jelenleg a világon évente 2-3 millió haláleset hárítható el immunizációval, de minden 5-ik gyermekből 1 még mindig nem kapja meg a megfelelő védőoltást. Európában évente 10,7 millió újszülöttből 650 000 gyermek nem kapja meg 1 éves koráig a diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni vakcina mindhárom dózisát.

A WHO Európai Régiójában kanyaró és rubeola járványok zajlanak – ez a valóság!

  • Az elmúlt három év során a régióban több mint 90 000 kanyaró megbetegedés fordult elő.
  • Az elmúlt években a kanyarós megbetegedések 80%-át az Európai Unió tagállamaiból jelentették.
  • 2013-ban Európában 31 685 kanyarós megbetegedést regisztráltak.
  • 2013-ban 39 000-nél több rubeola megbetegedés történt, ebből több mint 38 000 Lengyelországban.

Magyarországon a következetesen végrehajtott Nemzeti Védőoltási Programnak köszönhetően sokkal jobb a helyzet. Hazánkban 2002 óta nem fordult elő hazai eredetű kanyaró megbetegedés. 2013-ban összesen egy külföldről importált, laboratóriumi vizsgálattal is megerősített kanyaró megbetegedést diagnosztizáltak, rubeola esetében pedig ez a szám nulla!

Az Európai Védőoltási Hét az idén arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészség egész életen át tartó megőrzésében a védőoltásoknak kiemelt szerepük van. Nem csak arra kell emlékeztetni a szülőket, hogy oltassák be gyermeküket, hanem arra is, hogy mennyire fontos az élet során a védőoltással megelőzhető betegségek esetében az egyéni védelem fenntartása.

  • A csecsemők és a kisgyermekek esetében az életkorhoz kötött védőoltások rendkívül fontosak. Aggasztó látni, hogy védőoltással megelőzhető betegségek miatt még ma is alakulnak ki járványok Európában.
  • A serdülőkor az az életszakasz, amikor kezd kialakulni, tudatosulni az egyén felelősségvállalása saját védelme érdekében. Ebben az életkorban kérhető például a HPV elleni védőoltás.
  • Felnőttkorban a szülők hoznak felelős döntéseket gyermekük védőoltásaival kapcsolatban. Emellett például a nemzetközi utazásokat megelőzően lehet szükség számos védőoltásra, illetve emlékeztető oltásra.
  • Idősebb korban a védőoltásokkal megelőzhető betegségek közül sok súlyos következményekkel járhat. Ilyen például az influenza. A WHO ajánlása szerint az idősek legalább 75 százalékát tanácsos beoltani a szezonális influenza ellen.

Magyarországon 2014-ben tovább bővül azon védőoltással megelőzhető betegségek köre, melyek ellen a védőoltást a magyar állam biztosítja, garantálva ezzel a teljes esélyegyenlőséget a gyermekek számára. A pneumococcus elleni védőoltás bekerül az életkorhoz kötötten kötelező védőoltások közé, a human papillomavírus (HPV) elleni immunizáció pedig önkéntes oltásként, térítésmentesen lesz kérhető a 12 éves lányok számára.

Az Európai Védőoltási Hetet 2005-ben indították útjára, azóta kiterjedtségében és jelentőségében is sokat fejlődött, és ma az egyik legnagyobb és legfontosabb évenként megtartott, a tagállamok lakosságának egészségével foglalkozó rendezvény a WHO Európai Régiójában. Magyarországon az idén a Védőoltási Hét központi és egyben záró rendezvénye lesz a 20. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam, amelyet Budapesten rendeznek meg 2014. április 25-26-án. A tanfolyam az elmúlt 50 év védőoltásaival és járványaival kapcsolatos előadásokkal tiszteleg Prof. Dr. Budai József emléke előtt.

WHO Magyarországi Iroda
Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala