orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Archívum » Oltásbiztonság

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Európai Védőoltási Hét 2010.

2010.04.28. Nyomtatás
Twitter
2010. április 24- május 1. Megelőzés Védelem Védőoltás

A WHO EURO 2010-ben ötödik alkalommal hirdette meg az Európai Védőoltási Hét (European Immunization Week, EIW) eseménysorozatát, amely 2010. április 24. és május 1. között kerül lebonyolításra.

A 2010. évi eseménysorozat középpontjában az Európai Régió kanyaró és rubeola eliminációs programja áll, amelynek aktualitását az adja, hogy a 2004-ben jóváhagyott program 2010. év végét jelölte meg a program végrehajtására.

A WHO/EURO EIW kampány honlapján ( http://eiw.euro.who.int/ ) folyamatosan frissítik a Védőoltási Héthez kapcsoló, tervezett központi és helyi eseményeket, programokat és a résztvevő országok listáját, amely szerint 2010. április 20-ig 46 ország jelezte részvételét az idei védőoltási hét eseménysorozatban.

A 2010. évi Európai Védőoltási Hét WHO/EURO által szervezett hivatalos megnyitójára április 26-án, (hétfő) 9 és 12 óra között került sor. Elsőként a WHO Európai Regionális Irodájának igazgatója mondott beszédet, amelyet az UNICEF regionális igazgatójának és az ECDC leendő vezetőjének rövid előadása követett. A megnyitó következő eseménye egy szakmai videokonferencia volt, amelynek címe „A védőoltásban nem részesült és a részlegesen oltott lakosságcsoportok elérésének kulcskérdései -a legjobb gyakorlat és tapasztalatok”. A konferencián a WHO/EURO és azon országok képviselőinek előadásait mutat ák be, amelyeknek közvetlen tapasztalatuk van az országukban ismételten megjelenő kanyarójárványok megfékezéséhez szükséges válaszlépések kidolgozásában és végrehajtásában. A nyitóceremónia az internet révén követhető volt. Ezt a Világbank Globális Tudományos és Fejlesztési Programja tette lehetővé. A megnyitó és az előadások az alábbi internetes címen tekinthető meg: mms://wbmswebcast1.worldbank.org/live

Magyarország negyedik alkalommal vesz részt a WHO/EURO által kezdeményezett Védőoltási Hét munkájában. A 2010. évi Védőoltási Hét hazai célkitűzései és feladatai a járványügyi helyzetet és a védőoltási tevékenységet figyelembe véve kerültek meghatározásra. A védőoltási tevékenységet végzők és felügyelők számára továbbképzések, előadások zajlanak országszerte, a lakosság figyelmét pedig a nyilvánosság bevonásával szeretnénk felhívni a téma fontosságára. A hazai eseménysorozat egyik legrangosabb eseménye volt a XVI. Védőoltási Továbbképző Tanfolyam (Budapest, 2010. április 23-24.), amelyen az előzetes adatok szerint több mint 550 házi gyermekorvos, háziorvos, védőnő és közegészségügyi-járványügyi szakember vett részt.

Az Európai Védőoltási Hét tevékenységében együttműködő partnerek: EgészségügyiMinisztérium, Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Országos Epidemiológiai Központ, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat területi intézetei, háziorvosok, házigyermekorvosok, védőnői szolgálat.