orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Archívum » Oltásbiztonság

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Európai Védőoltási Hét 2011. április 23-30.

2011.04.29. Nyomtatás
Twitter
Megelőzés Védelem Védőoltás

Az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodája 2011-ben hatodik alkalommal hirdette meg az Európai Védőoltási Hét (European Immunization Week, EIW) eseménysorozatát, amely 2011. április 23-30. között kerül lebonyolításra.

A 2011. évi eseménysorozat mottója: „Közös megoldások a közös fenyegetettségre”.

Mi adta a téma aktualitását?

A WHO Európai Régiójának területén az elmúlt évben kialakult polio- és kanyaró-járványok nagyon jól demonstrálták, hogy a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek milyen gyorsan képesek az országhatárokon átterjedni, pl. a polio-járvány négy országot is érintett. A régiókon belüli koncentrált együttműködés nagyon jó eredményeket hozhat egy súlyos járvány esetén is. Remek példa erre az Orosz Föderáció és a Közép-ázsiai országok közötti információcsere, valamint a szükségessé vált kiegészítő kampányoltások ütemezésének, továbbá az oltóanyag-logisztikának egymással való egyeztetése és harmonizációja a poliomyelitis-járvány során.

A 2009-2010-es pandémiás influenzajárvány szintén jó példaként említhető a WHO területi egységein belüli együttműködés sikerességére. Ebben az esetben a szomszédos tagországok segítették egymást a pandémiás influenza elleni oltóanyag megosztásával.

A WHO EURO szub-regionális értekezleteket is szervezett, ilyen volt például az ECDC által is támogatott találkozó Bulgáriában, 2010 szeptemberében. Ezek a találkozók lehetőséget biztosítottak arra, hogy a kérdésben érdekeltek az információcserével elősegítsék az olyan közös megoldások létrejöttét, amelyek a közös probléma megoldásához nyújtanak segítséget.

A fenti időpontban megtartott találkozó célja a nehezen elérhető lakosságcsoportok oltásával kapcsolatos problémák megvitatása volt.

A találkozó főbb megállapításai a következők voltak:

- Ha a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek az országokat elválasztó közös határokon átterjednek, akkor ez nyilvánvalóan közös veszélyeztetettséget jelent, és ebben az esetben létfontosságú az országok hatékony együttműködésének kidolgozása.

- A fentiekben említett, a közelmúltban lezajlott járványok hangsúlyozzák közös felelősségünket a védőoltással megelőzhető betegségek megelőzésével kapcsolatosan.

- A „Közös megoldások a közös fenyegetésre” mottója reflektorfénybe helyezi az együttműködés és tapasztalatcsere szükségességét a kitűzött immunizációs célok elérése érdekében.

- A 2015-re kitűzött kanyarómentesség eléréséhez nélkülözhetetlen a megfelelő szintű együttműködés, és ugyanez mondható el a polio-mentesség fenntartásáról, továbbá valamennyi védőoltással megelőzhető fertőző betegség felügyeletéről is.

A WHO EURO javasolta, hogy az Európai Védőoltási Hét tevékenységének tervezésekor minden ország vegye figyelembe az alábbi szempontokat:

A szomszédos országok közösen dolgozzanak ki a határokon túlmutató kezdeményezést az együttműködésre:

– A szomszédos országok szervezzenek találkozókat és konferenciákat, és használják fel ezeket az alkalmakat, hogy megvitassák a közös, fenyegető veszélyforrásokat és dolgozzanak ki megoldásukra tervet.

– Használják fel ezeket a találkozókat közös munkacsoportok kialakítására, amelyek a későbbiekben irányíthatná a megoldási terv végrehajtását.

– A tudományos kutatási eredmények és tapasztalatok megosztásával tegyék lehetővé az egészségügy más területén dolgozók, a lakosság és a média bevonását is a közös cél elérésének elősegítésére.

– Építsenek ki kapcsolatokat más szakterületeken dolgozókkal is, valamint halmozzanak fel közös oltóanyagkészletet.

Magyarország ötödik alkalommal vesz részt a WHO EURO által kezdeményezett Védőoltási Hét eseménysorozatában. A 2011. évi Védőoltási Hét hazai célkitűzései és feladatai - a meghirdetett mottóhoz kapcsolódva - a migránsok védőoltását helyezi középpontba. A legrangosabb hazai esemény a PROMOVAX Project által szervezett nemzetközi értekezlet lesz, („Migrans vaccination – best practices in EU”, Pécs, 2011. április 28-29.), ahol a résztvevő országok képviselői a migránsok védőoltásával kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok ismertetése után munkacsoportokban folytatják a téma megvitatását, amelynek végső célja egy közös álláspontot kialakítása. Az értekezleten mind a WHO EURO, mind az ECDC képviselői jelen lesznek.

A WHO EURO EIW kampány honlapján ( http://eiw.euro.who.int/ ) folyamatosan frissítik a Védőoltási Héthez kapcsoló, tervezett központi és helyi eseményekre, programokra vonatkozó információkat és a résztvevő országok listáját. 2011. április 19-ig 52 ország jelezte részvételét az idei Védőoltási Hét eseménysorozatában.