orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Archívum » Oltásbiztonság

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Európai Védőoltási Hét 2007.

2007.04.17. Nyomtatás
Twitter

Megelőzés Védelem Védőoltás

Minden gyermeknek szüksége és joga van a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek elleni védelemre.
Hazánkban csak a jelenlegi magas átoltottság fenntartásával garantálható a járványügyi biztonság.

Minden gyermeknek szüksége és joga van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre – szól az Egészségügyi Világszervezet Európai Régiójának irodája által szervezett Európai Védőoltási Hét üzenete, amely kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott.
Az április 16 – 22 között megrendezésre kerülő program célja az, hogy:
- mind a szülők, mind pedig az egészségügyi dolgozók körében fokozódjon a védőoltási tevékenység tudatossága, különös tekintettel a hátrányos helyzetű csecsemőkre és gyermekekre.
- a média és a szakmai továbbképzések segítségével a védőoltással megelőzhető betegségek és a védőoltások előnyei kommunikálásra kerüljenek.
- a politikai döntéshozók figyelmét ráirányítsa az immunizációs programok végrehajtásához szükséges források biztosítására, annak érdekében, hogy az oltandó korosztályok körében emelkedjen az oltottak száma.

A Védőoltási Hetet az Európai Régióban 2005-ben szervezték meg első alkalommal, akkor kilenc ország csatlakozott a kezdeményezéshez: Belgium, Fehéroroszország, Írország, Macedónia, Magyarország, Olaszország dél-tiroli tartománya, Oroszország, Szerbia, Tadzsikisztán. Ebben az évben már 25 ország, köztük hazánk jelezte részvételét a programsorozatban.

A WHO Európai Régiójában a védőoltások teljesítése, az átoltottság rendkívül változatos képet mutat. Sok, alacsony oltottsági aránnyal jellemezhető országban – a nyájimmunitás hiánya miatt - az oltatlan személyek teljesen védtelenek maradnak a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel szemben. Az Európai Régióban továbbra is előfordulnak olyan fertőző betegségek (pl. a kanyaró) által okozott járványok, melyek szükségtelen kockázatnak teszik ki az oltatlan gyermekeket, és nagy gazdasági terhet rónak a nemzeti egészségügyi rendszerekre.
A halálozás és a rokkantság megelőzésének egyik költséghatékony módja a védőoltás, amelynek költségei töredékét teszik ki a gyógyítás költségeinek. Ennek ellenére 2005-ben az Európai Régióban közel 600 000 csecsemő nem részesült alapimmunizálásban diftéria, pertusszisz és tetanusz ellen.
Az, hogy miért nincsenek a gyermekek beoltva, több, és gyakran komplex okokra vezethető vissza:
− az oltóhely nehezen vagy nem elérhető, így a gyermek nem tud megjelenni az oltóhelyen;
− a szülők nincsenek tudatában az időben adott oltások jelentőségének;
− a gyermekek olyan marginalizált közösségekhez tartoznak, amelyeknek korlátozott kapcsolata van az egészségügyi ellátórendszerrel;
− a szülők nem is tudják, hogy néhány betegség lefolyása milyen súlyos lehet.

Sok országban a korábbi, hatékony védőoltási tevékenység eredményeképpen a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek előfordulási gyakorisága alacsony, ezért néhány csoport kétségbe vonja a védőoltások szükségességét. Több csoport egyenesen azt sugallja, hogy a védőoltások nem biztonságosak. A régió számos országában a médiában időnként és helyenként megalapozatlan hírek jelennek meg a védőoltások és bizonyos betegségek összefüggéseiről, melyek megingathatják a szülők védőoltásokba vetett bizalmát. Holott minden, valóban tudományos bizonyíték azt támasztja alá, hogy a védőoltás minden gyermek számára létfontosságú, mindegyiküknek egyenlő esélyt ad védőoltással megelőzhető fertőző betegségek el-kerülésére, az egészség megőrzésére.

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban az életkorhoz kötött oltások teljesítése hosszú évekre visszatekintve kiváló, az oltandó korosztályokban az átoltottság meghaladja a 98 %-ot.
Az elmúlt 10 évben nem fordult elő torokgyík (diphteria) és járványos gyermekbénulás (poliomyelitis) megbetegedés, nem igazoltak hazai eredetű kanyarót sem 2002 óta. A rózsahimlő (rubeola) és a mumpsz csak szórványosan fordul elő. A merevgörcs (tetanusz) megbetegedések szinte kizárólag a védőoltásban nem részesült időskorúakat érintik.
Magyarországon a védőoltásoknak tradicionálisan kiemelt jelentőségük van.
A magyar védőoltási rendszer legutóbbi nagy mérföldköve a 2006. január 1-től életbe lépett oltási naptár volt, így a hazánkban újonnan bevezetésre került vakcinákkal végzett oltásokkal együtt egy európai szintű, korszerű védőoltási rendszerrel büszkélkedhetünk.
A védőoltási rendszer korszerűsítése mellett nem változott az esély a hozzáférés tekintetében, azaz minden gyermek és szülő számára térítésmentes az állam által biztosított valamennyi oltóanyag és annak beadása.

A hazai helyzetelemzés alapján a 2007. évi Európai Védőoltási Hét hazánkra vonatkozó kommunikációs célja az alábbiakban fogalmazható meg:
- a magas átoltottság megőrzése, hiszen hazánk járványügyi biztonsága így garantálható,
- valamint a szülők és a lakosság ismereteinek felfrissítése a védőoltások jelentőségéről.

Budapest, 2007. április 16.